Motivul pentru care îți plac sau urâști FILMELE de GROAZĂ. Explicațiile psihologului

pixabay.com/ autor Stefan Keller
Descriere foto: pixabay.com/ autor Stefan Keller

Ce înseamnă dacă iubești sau urăști filmele de groază? Un psiholog explică motivul pentru care suntem atrași de atfel de producții cinematografice. 

Pentru unii dintre noi, nimic nu se compară cu un film de groază bun. Știm că nu este adevărat, desigur, și poate de aceea ne poate da o senzație atât de eliberatoare: Putem să ne expunem la cea mai întunecată și înfricoșătoare latură a naturii umane, fără să ne temem efectiv de rău sau de vinovăție. 

Dar totuși, de ce ne-ar plăcea asta? Și ce spune despre noi dacă iubim sau urâm filmele de groază? 

„Fiecare persoană și fiecare situație este diferită, desigur, dar, în calitate de psiholog clinician, am câteva gânduri cu privire la motivele potențiale pentru care unii dintre noi adoră să se sperie de moarte la un film de groază”, explică psihologul Chloe Carmichae pentru Mindbodygreen. 

 

1. Ne captează atenția

Pentru aceia dintre noi care au o capacitate ridicată de disociere psihologică - care se leagă de capacitatea de "suspendare a neîncrederii" care ne permite să ne pierdem într-o carte sau într-un film - filmele de groază pot pune o stăpânire extremă pe atenția noastră.

Pentru acele câteva ore, experimentăm aceeași  concentrare mentală și fizică pe care Mama Natură ne-o oferă pentru a face față amenințărilor reale. Această senzație de acaparare a atenției aproape că ne obligă să luăm o pauză de la orice griji sau preocupări cotidiene care ne-ar putea roade altfel. 

Pe de altă parte, dacă capacitatea noastră de disociere și de absorbție este extrem de mare, s-ar putea ca filmele de groază să ni se pară prea stimulante - mai ales dacă ne gândim în continuare la ele și ne simțim cu adevărat temători zile în șir, de câte ori ne aflăm în întuneric, singuri sau orice alt "cârlig" din filmul de groază.


2. Ne excită

Filmele de groază ne amplifică corpul cu senzații tari de inimă și cu respirația întretăiată, ceea ce ne pregătește de fapt pentru excitare sexuală. De fapt, circuitele neurologice care ne fac să tremurăm și să transpirăm de frică se suprapun cu circuitele neurologice și corporale care se activează atunci când tremurăm și transpirăm de excitare sexuală. 

Acesta este, probabil, motivul pentru care filmele de groază sunt adesea o alegere populară pentru o seară de întâlnire romantică: Ele ne accelerează sistemul de excitare exact atunci când suntem în situația perfectă pentru a sări în brațele pregătite ale partenerului nostru, care probabil se simte la fel de stimulat. 

3. Ele fac ca explorarea să fie sigură

Filmele de groază sunt o modalitate sigură de a satisface "partea întunecată" a naturii umane, ca parte a unei apărări psihologice numite "sublimare" - în care găsim ieșiri acceptabile din punct de vedere social pentru laturi ale noastre care ar fi tabu dacă ar fi exprimate într-o manieră brută, nefiltrată.


Acest lucru este de fapt considerat un lucru foarte sănătos: De exemplu, psihanaliștii speculează uneori că medicii chirurgi pot sublima impulsurile violente inconștiente prin procesul social acceptabil (și extrem de util!) de a tăia oameni pe masa de operație; sau că un boxer în ringul de campionat a găsit o modalitate social acceptabilă pentru violență. 

Filmele de groază pot face acest lucru pentru noi la o scară mult mai mică, mai blândă: Ele sunt o modalitate acceptabilă din punct de vedere social, benignă, prin care putem experimenta mental cu părțile noastre întunecate. Aceste filme ne oferă, de asemenea, șansa de a face acest lucru în legătură cu prietenii și familia, ceea ce poate crea o reasigurare liniștitoare că acest aspect al nostru este de fapt destul de "normal" și inofensiv.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Dată: 26 oct 2021, 17:04 | Categorie: Lifestyle
Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience