Motivul pentru care femeilor le este interzis pe Muntele Athos. Părintele Vlad Pimen explică: „Totul a început tot de la Maica Domnului”

Data publicării:
Părintele Vlad Pimen, captură YpuTube/ Damian Drăghici
Descriere foto: Părintele Vlad Pimen, captură YpuTube/ Damian Drăghici

Părintele Vlad Pimen a dezvăluit motivul pentru care femeilor le este interzis pe Muntele Athos. 

Părintele Vlad Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacul din Sfântul Munte Athos a dezvăluit motivul pentru care femeilor le este interzis să meargă pe Muntele Athos.

Motivul pentru care femeilor le este interzis pe Muntele Athos

Invitat în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, Părintele Vlad Pimen a mărturisit că totul a plecat de la Maica Domnului. 

„Interzicerea femeilor pe Muntele Athos a început tot de la Maica Domnului. Împăratul Teodosie, când a făcut mânăstirea, a fost printr-o minune. Era legătura dintre Constantinopol și Roma și corabia plecase, iar acolo se afla și fiul împăratului, care era doar un copil, avea vreo 12 ani. Când a ajuns în dreptul Athosului s-a ridicat o furtună mare de tot și el a ieșit pe puncte să vadă cum lucrează corăbierii. Atunci a venit un val și l-a aruncat în mare. Cine să-l mai scoată și de unde să-l mai scotă ținând cont de furtuna care era. Corăbierii, după lupte de ceasuri întregi s-au istovit și ușor, ușor s-a liniștit marea. Corabia s-a retras către mal și erau dăznădăjduiți că se duc la împărat fără fiul său. Și când lavatopedul coboară pe uscat, îl vede pe copil sub o tufă, dormea la soare. Si ei fuseseră în larg, în mare, deci era imposibil să zici că l-au adus valurile.Când l-au întrebat cum a ajuns acolo a spus că, în momentul în care a căzut în mare, o femeie cuviincios îmbrăcată, cu un prunc în brațe, l-a luat, l-a ridica și l-a dus acolo și i-a spus să stea liniștit că o să vină să-l ia. A spus că a stat la soare până a adormit. L-au luat și s-au dus la împărat și i-au povestit ce s-a întâmplat. Atunci, împăratul a zis că acolo vrea să facă o mânăstire. După ce au construit mânăstirea, au pus icoane mari, frumoase. Sora copilului, fiica împăratului, a zis că se duce și ea să se închine la mânăstirea construită de tatăl său. În momentul în care ea a intrat în biserică și s-a apropiat de icoana Maicii Domnului, icoana a devenit vie și i-a spus „Femeie, oprește-te!” Ea venise acolo cumva ca împărăteasă și icoana i-a spus că sfântul munte are deja o împărăteasă,  iar din acel moment să nu mai intre nicio femeie în Athos. I-a spus să se întoarcă înapoi și atunci ea s-a închinat, s-a întors și aia a fost prima poruncă a Maicii Domnului. 

Vezi și: Părintele Vlad Pimen, mesaj dur pentru românii plecați în străinătate: ”Eu nu-i înțeleg pe cei care stau în străinătate și se plâng că se pierde țara”

După ani de zile, după căderea Constantinopolului, regina Maro, din motive politice, a fost forțată să se căsătorească cu sultanul turc, dar ea a cerut să rămână în credința ortodoxă. Din lucrurile ei valoroase, ca să nu-și bată turcii joc de ele, le lua deoparte ca să le protejeze și așa au ajuns în mâinile ei darurile magilor: aur, smirnă și tămâie. Ea atunci se gândea că nu e vrednică să le păstreze, pentru că aveau valoare mare, fusesră atinse de Mântuitor, de Maica Domnului și atunci s-a gândit să le ducă la o mânăstire în Athos. S-a gândit ea că mânăstirea Sfântul Pavel, de care aparținem și noi, sunt și oameni din neamul ei, pentru că acolo mergeau și sârbi și greci. A spus că vrea să le ducă ea până în biserică. La jumătatea drumului i-a apărut Maica Domnului în față și a întrebat-o ce caută acolo, că femeile nu au voie în Sfântul Munte. I-a spus să lase darurile și să se întoarcă înapoi ca să nu pățească ceva rău. Atunci, ea și-a cerut iertare la Maica Domnului, le-a dăruit părinților darurile și s-a întors înapoi.”, a spus Părintele Vlad Pimen.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel