Moșii de toamnă 2022. Când se sărbătorește Sâmbăta Morților și ce trebuie să dai de pomană

Data publicării:
Colivă, Foto Wikipedia
Descriere foto: Colivă, Foto Wikipedia

Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. 

Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru românii, care se roagă pentru cei dragi, plecați de pe pământ. Așadar, anul acesta, pe 5 noiembrie, are loc această sărbătoare, când în biserică se pomenesc toți cei trecuți în veșnicie, această zi căpătând numele de „Moșii de toamnă”. Potrivit creștinortodox.ro, Sâmbăta Morților pică, anul acesta, înainte de  începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos, astfel încât creștinii pot da de pomană extrem de multe lucruri. 

Denumirea de „moșii” vine de la strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi, care au trecut în timp, în lumea de dincolo. Mai mult, biserica a consacrat ziua de sâmbătă, ca fiind ziua în care se pomenesc morții, din cauza faptul că aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe toți cei adormiți. 

În ziua de 5 noiembrie 2022, de ziua Moșilor de toamnă, în biserică se săvârșește Sfânta Liturghie, când preotul scoate merindele pentru morți și le așează sub Sfantul Agnet, rostind, de asemenea, numele celor plecați dintre noi. După ce se încheia slujba sfântă, preoții continuă cu un parastas, tot pentru cei adormiți. 

Cea mai puternică rugăciune rostită de Moșii de toamnă

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, notează doxologia.ro

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

Încă de la primele ore ale dimineții, în data de 5 noiembrie 2022, creștinii merg la biserică în număr cât mai mare, cu diferite merinde pe care să le dea de pomană pentru sufletul celor adormiți.  Bucatele sunt mai întâi sfințite de preot, după care sunt împărțite de pomană.

De regulă, pe 5 noiembrie se aduc la biserică colivă, vin, prescură, dar chiar și sarmale, orez sau alte lucruri pe care cel trecut în neființă le consuma cu plăcere. Credincioșii pot veni, așadar, la biserică, cu tot ce își doresc, întrucât nu s-a intrat încă în postul Crăciunului și se pot mânca produse pe bază de carne și lactate. Pachetele aduse la biserică de creștini trebuie să conțină însă neapărat colivă. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel