Mit spulberat: Băutura populară pe care obișnuim să o bem înainte de culcare distruge, de fapt, somnul

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Ceea ce alegi să faci înainte de culcare este important pentru a avea un somn de calitate.

Poți opta să îți lași deoparte telefonul o oră înainte de culcare sau să citești o carte pentru a te relaxa, dar există o practică comună la ora culcării care, conform experților, ar putea să nu fie atât de benefică cum se crede în mod obișnuit: consumul unui pahar de lapte.

Tradițional, s-a considerat că laptele ajută la adormire, dar așa cum notează Mirror-ul, există experți care cred că laptele poate ajuta la adormire în cazul unora, dar nu în cazul tuturor, iar dovezi concrete în această privință nu sunt definitive.

Profesorul John Young, profesor de cercetare clinică și sănătate translatională la Universitatea Teesside din Marea Britanie, spune că laptele nu este o băutură bună înainte de culcare dacă ai alergie la lactate, intoleranță la lactoză sau o afecțiune precum sindromul intestinului iritabil (SII), deoarece poate provoca simptome care cauzează disconfort și te ține treaz.

"Aceste simptome ar întârzia adormirea și ar putea chiar împiedica o noapte bună de somn. Din acest motiv, acestor persoane li s-ar recomanda să evite laptele înainte de culcare", spune doctorul.

"De asemenea, oricine suferă de refluxu gastroesofagian (reflux acid) probabil că ar experimenta simptome de arsură la stomac și regurgitare dacă a consumat lapte sau orice alt aliment bogat în proteine înainte de a merge la culcare", adaugă el.

"Probele care arată că laptele înainte de culcare îmbunătățește capacitatea noastră de a adormi și de a avea un somn nocturn bun sunt în realitate contradictorii: un somn nocturn bun este mult mai influențat de dieta noastră generală, activitatea fizică și expunerea la lumina soarelui pe parcursul zilei", spune Young.

"Sunt mai multe motive pentru care consumul de lapte înainte de culcare ar trebui să ajute. Primul este că e bogat în ceva numit triptofan, un aminoacid pe care corpul îl utilizează pentru a produce melatonină", continuă expertul.

"Corpurile noastre reglează ciclul nostru zilnic de trezie și somn în funcție de nivelurile de melatonină din sânge. Producția de melatonină atinge maximul în timpul nopții și scade rapid în primele ore ale dimineții pe măsură ce ne apropiem de ora obișnuită de trezire", indică el.

Expertul sugerează, de asemenea, că laptele ar putea avea un efect "psihologic" asupra organismului deoarece "am fost hrăniți cu lapte înainte de culcare de când ne-am născut", astfel că a devenit parte a unei "rutine" pentru mulți dintre noi.

Și dacă consumul unui pahar de lapte înainte de culcare te ajută să dormi, profesorul Young spune că "nu există dovezi științifice convingătoare" care să spună că ar trebui să renunți la asta.

Există o modalitate mai bună de a asigura un somn nocturn bun. Expertul afirmă: "Cea mai bună modalitate de a adormi și de a menține un somn nocturn bun ar fi să consumi alimente bogate în triptofan la micul dejun, cum ar fi ouăle sau terciul, și să faci puțină activitate fizică și să te expui la lumina soarelui pe parcursul zilei".

 

VEZI ȘI: Vlad Ciurea: Secretul celor 3 S pentru o viață sănătoasă / video:

https://www.spectacola.ro/vlad-ciurea-secretul-celor-3-s-pentru-o-viata-sanatoasa-video_37412.html

 

VEZI ȘI: Ceaiul minune pe care Lavinia Șandru îl bea în cantități industriale: Este detoxifiant, face bine la stomac, vezica biliară și ficat:

https://www.spectacola.ro/ceaiul-minune-pe-care-lavinia-sandru-il-bea-in-cantitati-industriale-este-detoxifiant-face-bine-la-stomac-vezica-biliara-si-ficat_37350.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel