Mit sau realitate. Zincul, remediu MINUNE care te ajută să treci mai ușor peste răceală. Iată ce au constatat specialiștii

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Brittany Colette
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Brittany Colette

Pastilele și siropurile cu infuzie de zinc sunt alegeri populare pentru cei care luptă împotriva simptomelor răcelii, iar multe produse susțin că reduc durata de viață a răcelii comune. 

Un studiu de meta-analiză din 2020 publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene a constatat că durata răcelii a fost redusă cu aproximativ 2 zile în urma utilizării pastiluțelor de zinc față de cei care au folosit un placebo. Cu toate acestea, concluziile studiului au fost considerate părtinitoare, iar limitările de proiectare nu au putut determina o certitudine a dovezilor. 


Un studiu mai recent publicat în BMJ Open în 2021 a constatat că, pentru adulții care nu au deficit de zinc, suplimentarea cu zinc a redus durata simptomelor. Din nou, însă, calitatea dovezilor a fost limitată.

Este și mai greu de argumentat în favoarea eficacității zincului după ce se iau în considerare rezultatele unui studiu din 2020 publicat în BMJ Open. Acesta a constatat că zincul prelungește de fapt durata de viață simptomatică a răcelii participanților, iar cei care au luat placebo au dus-o chiar mai bine. 

Remedii împotriva răcelii care funcționează

Poate că experții în sănătate nu sunt de acord cu privire la eficacitatea zincului pentru ameliorarea răcelii, dar există câteva lucruri asupra cărora sunt de acord și care vă pot ajuta să vă simțiți mai bine mai repede. 


Consumul de suficiente lichide, în special lichide clare, fără cofeină, vă poate ajuta să vă mențineți hidratat. Deshidratarea este mai frecventă în cazul unor lichide precum cafeaua, sucurile și alcoolul, așa că veți dori să le evitați până când vă veți recupera. Simptomele comune ale deshidratării sunt amețeala, oboseala, confuzia și urinarea mai puțin, ceea ce poate face ca lupta cu o răceală să fie foarte dureroasă (Theraflu). 


În plus, consumul de lichide calde, fără cofeină, poate ajuta la spargerea congestiei. Cele mai bune sunt ceaiul din plante sau apa caldă cu lămâie și miere, potrivit Mayo Clinic. 

Un alt remediu de casă complet natural care poate ajuta la calmarea simptomelor răcelii este să faceți gargară cu puțină apă sărată diluată. Pentru febră, dureri, analgezicele fără prescripție medicală vor fi probabil de ajuns. În cele din urmă, asigurarea unei odihne suficiente este esențială pentru o recuperare rapidă.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel