Mit sau adevăr: Schimbarea vremii ne poate provoca dureri de oase? Doctorul Mutasem Maher explică: „Există dovezi importante”/ EXCLUSIV

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya

Mutasem Maher,  medic specialist Ortopedie-Traumatologie, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, cum ne afectează schimbarea vremii durerea de oase. 

Fiecare dintre noi are o bunică cu un talent deosebit de a prezice schimbările de vreme, bazându-se pe durerile de articulații. La rândul nostru, atunci când am experimentat senzații de disconfort, durere sau iritații la instalarea anotimpului rece și umed, le-am pus pe seama modificărilor climatice. Se pare, însă, că în convingerile bunicii există totuși un adevăr.

Mutasem Maher,  medic specialist Ortopedie-Traumatologie, ne-a explicat cum influențează schimbarea vremii durerea de oase.

Spectacola: Cum afectează temperatura, presiunea și umiditatea durerile articulare?

Dr. Mutasem Maher: Durerea articulară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate și poate fi, de asemenea, afectată de schimbările meteorologice, fie că sunt de temperatură, presiune sau umiditate a aerului. Schimbările vremii au un efect negativ asupra bolilor articulare cronice. Nu se stie cu exactitate cum s-ar putea întâmpla acest lucru, dar există dovezi importante care ne fac să credem că durerile articulare cresc in intensitate in timpul rece.

 

Spectacola: Cum poate provoca durere schimbarea vremii?

Dr. Mutasem Maher: Acest lucru apare din cauza umidității mai mari însoțite de presiunea atmosferică mai scăzută - greutatea aerului care pune presiune asupra planetei și asupra noastră. Scăderea presiunii (care începe pe vreme rea) înseamnă că o presiune mai mică a aerului asupra corpului nostru permite țesuturilor să se umfle, iritand articulațiile. Frigul sau vremea rece pot face mușchii, ligamentele și articulațiile mai rigide și mai dureroase si pot schimba consistenta lichidului articular, care devine mai vascos si rigid. Intotdeauna  pacienții caută mai des îngrijire pentru durerile articulare in timpul vremii ploioase.

Spectacola: Cum putem să scădem durerea legată de schimbarea vremii?

Dr. Mutasem Maher: Păstrarea temperaturii calde a corpului – baie caldă, purtarea hainelor potrivite afară, evitarea curentului rece, menținerea unei greutăți corporale optime scade presiunea pe articulații, exercițiile fizice și sportul ajută la îmbunătățirea articulațiilor, somn și perioada de odihnă adecvate, minim 7-8 ore pe zi. 

Pentru o conduită și un diagnostic corect, vizitați medicul ortoped în cazul apariției durerilor articulare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel