Misterele ochilor verzi. Ce pot prezice aceștia despre sănătatea ta

Data actualizării: | Data publicării:

Doar 2% din populația lumii are ochii verzi, iar majoritatea acestora trăiesc în Europa de Nord, Centrală și de Vest - în special în Irlanda și Scoția. Deși sunt mai frecvenți în anumite locații, oricine poate avea ochii verzi: De exemplu, în timp ce ochii verzi sunt deosebit de rari în țările asiatice, două treimi dintre persoanele din Liqian, în vestul Chinei, au ochii verzi.

 

Șaisprezece gene determină culoarea ochilor. În comparație cu ochii căprui, ochii verzi au mai puțină melanină, care este un pigment de pe inelul exterior al irisului. Deși am putea admira culoarea frumoasă a ochilor verzi, de fapt, aceștia nu au deloc pigment verde în ei - pur și simplu au mai puțină melanină decât ochii de culoare mai închisă. Culoarea verde pe care o percepeți rezultă din împrăștierea luminii în afara irisului.

Ochii verzi te-ar putea expune la un risc mai mare de afecțiuni oculare

Pentru că ochii de culoare mai deschisă au mai puțin pigment care să îi protejeze, sunt mai sensibili la daunele solare cauzate de razele UV, notează Mark R. Mandel, MD. La rândul său, acest lucru ar putea contribui la afecțiuni legate de ochi, conform Health Digest.

Atunci când mai multă lumină pătrunde în ochi, vă poate face mai susceptibili la degenerare maculară. Acesta este momentul în care celulele ochiului se deteriorează și vă pierdeți vederea. Alți factori de risc pentru degenerescența maculară includ vârsta dumneavoastră, genetica, fumatul, o dietă care conține cantități scăzute de frunze verzi și acizi grași omega-3 și inactivitatea fizică, conform aceleiași surse. Deși o analiză sistematică din 2014, publicată în International Journal of Ophthalmology, a constatat că cercetările existente nu confirmă faptul că persoanele cu ochi mai deschis la culoare prezintă un risc mai mare de degenerare maculară, autorii subliniază că "există ipoteze plauzibile care susțin culoarea [mai deschisă] a irisului ca factor de risc pentru degenerarea maculară legată de vârstă". Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această posibilitate.

Deși persoanele cu ochi căprui sunt mai predispuse la cataractă, persoanele cu ochi albaștri sau verzi sunt mai predispuse la melanomul ocular. Riscul de melanom ocular crește odată cu vârsta, iar anumite mutații genetice influențează, de asemenea, riscul de melanom ocular. Expunerea la razele UV de la soare sau la patul de bronzat ar putea, de asemenea, să vă crească riscul de melanom ocular, potrivit Clinicii Mayo.

Ochii verzi ar putea fi asociați cu cancerele de piele

Pentru că persoanele cu ochii verzi au adesea pielea deschisă la culoare, potrivit Health Digest, acest lucru poate avea tendința de a le face mai predispuse la anumite tipuri de cancer de piele. Potrivit Cancer Research UK, persoanele cu pielea deschisă au mai puțină melanină în piele pentru a se proteja de soare.

Un studiu realizat în 2022 în Cancer Causes & Control a urmărit starea de sănătate a peste 35.000 de bărbați. După 19 ani, s-a constatat că bărbații cu ochi de culoare aluniță, verde sau medie aveau un risc mai mare de a dezvolta carcinom bazocelular și carcinom cu celule scuamoase, în comparație cu persoanele cu ochi de culoare mai închisă. Cu toate acestea, studiul a constatat că culoarea ochilor nu avea nicio legătură cu riscul de melanom.

Ochii verzi sunt asociați cu o mai bună toleranță la durere?

Unele cercetări au încercat să studieze dacă culoarea ochilor ar putea sau nu să indice cât de mult tolerați durerea. Un studiu pilot din 2014, publicat în Journal of Pain, a studiat toleranța la durere a 58 de femei însărcinate care urmau să nască. Cercetătorii au descoperit că femeile cu ochii mai închiși la culoare aveau o anxietate mai mare în comparație cu femeile cu ochii verzi și albaștri. De asemenea, acestea aveau ceva mai multe tulburări de somn și gânduri negative decât femeile însărcinate cu ochi mai deschis, deși nu au existat diferențe semnificative. În timpul travaliului, femeile cu ochi deschiși la culoare au avut mai puține dureri în timpul nașterii decât femeile cu ochi închiși la culoare - deși este important de menționat că diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic din cauza dimensiunii mici a eșantionului.

Cu toate acestea, un studiu ulterior, publicat în Journal of Endodontics în 2018, a comparat durerea percepută de 133 de femei cu ochii închiși la culoare cu 167 de femei cu ochii deschiși la culoare care au primit injecții dentare. Acest studiu nu a constatat nicio diferență între grupuri în ceea ce privește percepția durerii. Așadar, se pare că juriul încă nu a stabilit dacă există sau nu o relație semnificativă între toleranța la durere și culoarea ochilor.

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel