MIRACOL, thriller-ul psihologic în regia lui Bogdan George Apetri, în cinematografele din România pe 4 februarie 2022

Data publicării:

„Miracol”, al treilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”), prezentat în premieră internațională la cea de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în cadrul secțiunii Orizzonti, fiind primul lungmetraj românesc care participă în ultimii 12 ani într-o secțiune competițională din cadrul festivalului,  va ajunge pe marile ecrane din România pe 4 februarie 2022.

După „Neidentificat”, câștigătorul trofeului ANONIMUL 2021, „Miracol” este al doilea film dintr-o trilogie de investigație în care genurile se împletesc armonios, generând suspansul autentic al unui film polițist, trăirile intense ale unei drame și intensitatea viscerală a unui thriller psihologic. Filmul a fost inclus de Variety în topul celor mai bune 20 de filme lansate la festivalurile toamnei, alături de Dune (r. Denis Villeneuve), Parallel Mothers (r. Pedro Almodóvar), Cyrano (r. Joe Wright), Spencer (r. Pablo Larraín) și The Power of the Dog (r. Jane Campion).

Trailerul filmului a fost prezentat în exclusivitate de Screen International, publicație care, după premiera de la Veneția, a scris despre „Miracol”: „Soarta unei tinere călugărițe este punctul de plecare în explorarea valorii credinței într-o lume decăzută. Filmul înspăimântător și fascinant al lui Apetri ar trebui să aibă succes în circuitul festivalier și să atragă distribuitori.”.

 

„O călătorie de descoperire înrădăcinată în întrebări despre credință, soartă și mortalitate, „Miracol” oferă revelații picătură cu picătură, ajungând la o concluzie uluitoare care sintetizează toate ingredientele narative ale filmului. (...) Simplu ca scop, dar complex și precis în execuția sa, rezultatul este o minune potrivită titlului său.” - The Playlist.

„Apetri reușește să creeze un sentiment de tensiune continuă, care va crește pe tot parcursul filmului înainte de a culmina într-o explozie.” - Cineuropa 

„Un film care ar putea reaprinde cinematografia românească.”
„Unul dintre cele mai bune filme de la Festivalul de Film de la Veneția.”
„O poveste despre mister, despre inocența sufocată și despre răul uluitor de care oamenii obișnuiți sunt capabili.”
“„Miracol” creează un suspans care nu se oprește.” - Variety

Împărțit în două capitole, „Miracol” o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată, pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei și care-i reface drumul pas cu pas - într-o structură perfect oglindită. Investigația lui aduce la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, ci și la un posibil miracol.

A doua parte a unei trilogii a cărei acțiune se petrece în Piatra Neamț, orașul natal al regizorului Bogdan George Apetri (profesor de regie la universitatea Columbia, în New York), „Miracol” îi are în rolurile principale pe Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu. Din distribuție mai fac parte: Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Călin, Cătălina Moga, Olimpia Mălai, Vasile Muraru și Mircea Postelnicu.


Primul film al trilogiei, „Neidentificat”, a avut premiera internațională anul trecut în cadrul festivalului de la Varșovia, unde a primit Premiul Special al Juriului; în România filmul a câștigat Trofeul ANONIMUL 2021 și Premiul FIPRESCI la TIFF 2021.

Imaginea filmului este semnată de Oleg Mutu, scenografia a fost realizată de Mihaela Poenaru, costumele sunt semnate de Liene Dobrāja, iar de machiaj s-a ocupat Bianca Boeroiu. Filmul este produs de Oana Iancu și Bogdan George Apetri prin noua lor casă de producție THE EAST COMPANY PRODUCTIONS. Minodora Șerban este producător executiv, iar co-producători sunt Viktor Schwarcz și Aija Bērziņa. 

„Miracol” se află în acest moment în selecția oficială a festivalului CinEast 2021 de la Luxemburg (7 - 24 Octombrie), cu participarea actriței Ioana Bugarin, și în competiția internațională a Festivalului Internațional de la Varșovia (Polonia, 8 - 17 octombrie), în prezența regizorului Bogdan Apetri și a producătoarei Oana Iancu. Filmul a mai făcut parte din selecțiile festivalurilor internaționale de film de la Zurich (Elveția, 24 septembrie - 4 octombrie), Hamburg (Germania, 30 septembrie - 9 octombrie) și Vancouver (Canada, 1 - 10 octombrie) iar, după proiecțiile din Polonia și Luxemburg, filmul își va continua în luna noiembrie parcursul festivalier în Franța (France  Arras IFF) și Suedia (Stockholm IFF).

„Miracol” este o producţie The East Company Productions (Romania), Cineart TV Prague (Cehia) şi Tasse Film (Letonia). 
Proiectul a participat la secțiunea Works in Progress din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest în anul 2020.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel