Mihai Voropchievici, tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Luminată. Cu NU trebuie să faci în această perioadă: "Aduce ghinion asupra casei, secetă, dar și dăunători în livezi"

Data actualizării: | Data publicării:
Mihai Voropchievici, captură video Antena 3
Descriere foto: Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Mihai Voropchievici a dezvăluit toate lucrurile pe care nu ai voie să le faci în prima săptămână care vine după Învierea lui Iisus.

Timp de o săptămână, începând cu ziua de 17 aprilie 2023, toți creștinii se află în Săptămâna Luminată, prima săptămână care vine după Învierea Domnului Iisus Hristos. În acest sens, există mai multe tradiții și obiceiuri ce trebuie să fie respectate în cele 7 zile, pe care numerologul Mihai Voropchievici le-a explicat pe larg, potrivit Fanatik.

"În Lunea Albă, a doua zi de Paște, e ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării. Este bine să ierți mai ales în această zi tuturor celor care ți-au greșit, să nu le întorci spatele, să nu te porți cu ranchiună.

Oferind iertare, să ne gândim că îl facem pentru noi. A ierta înseamnă a ne liniști sufletul și a deschide alte oportunități. Orice om care moare în această zi, a doua zi de Paște, nu mai trece prin Judecata de Apoi.

În partea de nord-vest a țării mai există și obiceiul udatului, a stropitului cu parfum a fetelor necăsătorite. Părinții, în general mămicile, stau în spatele feciorilor să vadă cam unde s-au orientat, a cui e fiica pe care el a stropit-o, pe care a pus ochii în vederea unei logodne.

Se obișnuiește ca finii să se ducă în vizită la nași, cu colaci, cu pască, și cu ouă roșii. Copiii merg în vizită la părinți, așa cum se obișnuiește. E bine să ducă și ouă roșii cu ei.", a explicat numerologul.

Tradiții și obiceiuri pentru Marțea, Miercurea și Joia Albă

Dacă în Marțea Albă nu este bine să faci niciun fel de muncă gospodărească, celebrul numerolog spune că în Miercurea Luminată bărbații se pot reîntoarce la munca de câmp. Cu toate acestea, femeile trebuie, în continuare, să se relaxeze, pentru că, în caz contrar, vor suporta consecințele. 

"În Marțea Albă, femeile din zonele rurale e bine să dea de pomană pasca rămasă de la Paște și vinul roșu. Nu e bine să speli în această zi, nici să calci, dar nici să faci curat. Femeilor li se interzice să spele, să calce sau să curețe gospodăria. E bine ca în această zi să se consume multă brânză.

Se spune că în această zi nu se face baie fiindcă albește părul. Nu înseamnă că nu trebuie să stăm nespălați, dar să nu udăm capul. De asemenea, în ziua a treia de Paște se întorc vizitele făcute în prima zi a Paștelui. Ouăle se pot ciocni și dos în dos.

În Miercurea Luminată, bărbații preiau munca de la câmp. Bărbații merg la munca pe câmp, iar femeile nu au voie să muncească nici în această zi. Dacă muncim în ziua socotită ca fiind nunta șoarecilor echivalează cu a invita rozătoarele în casă!

Dacă femeie muncesc de Sfânta Miercuri, tot restul anului va fi sărăcie în casă, vor lipsi bucatele de pe masă. Cu privire la Joia Luminată sau Joia Verde, în această zi se cinstesc holdele. Cehii, de exemplu, mănâncă în această zi numai produse care au culoarea verde.

Nu se muncește, pentru că aduce ghinion asupra casei, secetă, dar și dăunători în livezi. Joia Verde cere un ritual care se face pentru morți. Sunt 44 de găleți cu apă care trebuie cărate de o singură persoană la cimitir.", a continuat acesta.

"Nu se face nici parastas, deoarece morții vor fi pomeniți Lunea"

"În Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată e în contrast cu Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Legenda spune că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Sfântă. Acea apă de izvor era și este considerată apa dătătoare de viață. Noi știm că omul poate trăi fără alimente, dar nu poate trăi fără apă. Apa din fântâna respectivă vindeca oamenii grav bolnavi, potrivit credințelor bisericești.

În Sâmbăta Luminată sunt respectate multe tradiții. În această zi poți atrage norocul de partea ta. Nu e bine să îngenunchezi în biserică, indiferent dacă ești femeie sau bărbat. E bine doar să te închini. Nu se face nici parastas, deoarece morții vor fi pomeniți Lunea, după Duminica Tomii.

Duminica Tomii sau a Tomei este duminica tuturor necredincioșilor care au pus la îndoială minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Au și necredincioșii această sărbătoare. În Banat, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, iar copiii împletesc coșuri cu nuiele în care sunt așezate ouă roșii. Tot de Duminica Tomii, oameni merg pe cai, îmbrăcați în costume populare.", a mai dezvăluit Mihai Voropchievici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel