Mihai Morar, povestire de la Muntele Athos: Călugărul care a văzut războiul

Data publicării:

Mihai Morar povestește o experiență trăită în călătoria de la Muntele Athos. 

Mihai Morar vorbește deseori despre credință, despre Dumnezeu, despre bunătate și despre iubire. Prezentatorul TV se află, zilele aceastea, la Muntele Athos, un loc de suflet al acestuia, dar și al bunului său prieten Daniel Buzdugan. 
Pe lângă călătoria spirituală, Mihai Morar a profitat de ocazie pentru a aduce acasă, printr-un podcast, o parte din învățăturile primite în acel loc sfânt. 

Prezentatorul TV  și-a anunțat fanii că va avea un invitat de seamă cu ocazia Miercurii Patimilor. ”Părintele Pimen Vlad, călugărul care vorbește cu florile din grădina Maicii Domnului, vă așteaptă la podcast cu har în dar”, a scris ardeleanul pe InstaStory.

De asemenea, el a relatat o întâmplare trăită în călătoria sa și descoperirile făcute din cartea “Sfântul Nichifor Leprosul și Bătrânul Evmenie Saridakis”.

POVESTIRE DIN MUNTELE ATHOS. 
CĂLUGĂRUL CARE A VĂZUT RĂZBOIUL.


 
„Barca ne lasă în micul port al Mănăstirii Sf. Pavel din Athos. E-atâta pace aici, pe cât război e-n lumea de afară. În mai puțin de 2 minute, o bătrânică de Toyota 4X4, coborâtă din munte, se oprește în dreptul nostru. ”Bine-ați venit, fraților!” ne întâmpină cu voce blândă, înveșmântat în rasă de monah și scufie neagră, Părintele Gamaliel. 
Umplem portbagajul cu valizele pline de aparatura pentru podcast, ne îndesăm și noi în mașină, călugărul trage frâna de mână și pornim călătoria prin Munte. 

Călătoria, nu drumul. Drumul e abrupt, șerpuit, înfundat, mașina tremură și huruie. Dar călătoria spre chilia din Schitul Lacu e duioasă și blajină. Iar călătoria e mai importantă decât drumul. E blajină precum poveștile Sfinților Athosului pe care Părintele Gamaliel începe să ni le spună. Și duioasă asemeni vocii călugărului. Mașina se rupe din toate încheieturile prin sălbăticia Muntelui. Dar drumul nu-i greu când știi că e mai importantă călătoria.
E-atâta pace aici, pe cât război e-n lumea de unde venim. Ne vorbește Părintele Gamaliel despre simplitatea sfinților, despre cum cuvioșenia începe cu duioșenia, despre lucrurile simple și trăirea curată pe care noi le vedem miracole. Și, din cuvios în cuvios, bunul Gamaliel se oprește la o întâmplare cu Bătrânul Evmenie, un sfânt ascuns al Athenei, relatată de Mitropolitul Neofit de Corfu într-o carte apărută în Grecia în 2016. 
Seara, la chilie, după slujbă, Părintele îmi înmânează cărticica, tradusă în română în 2020. Și o să reproduc din textul “ÎN UCRAINA”, scris de mitropolit:

”O altă experiență cutremurătoare cu Bătrânul Evmenie am avut-o în Ucraina, când am ajuns pe aeroportul din Kiev. <>”

Relatarea continuă cu mărturia Bătrânului, adormit în 1999: ”Am mers toți la Kiev și am făcut rugăciune. Iar eu plângeam mult. Și pe toți ne întărea Părintele Porfirie, care mi-a zis: <> Și l-am văzut pe Sfântul Ioan Rusu, care a zis: <<Nu! Trebuie să fie război, căci nu există alt chip prin care să se tămăduiască această lume.>>”

Las mai jos, la primul comentariu, fotografia celor două pagini de carte. Și nicio părere personală. Doar cuvântul unui călugăr român din Athos: ”Nu există profeții. Dar există oameni atât de curați încât pot să vadă limpede. Există sfinți.” 
E atâta pace în Athos, pe cât război e deja în lume.”, a scris Mihai Morar pe Facebook.


Acesta este textul din cartea “Sfântul Nichifor Leprosul și Bătrânul Evmenie Saridakis” ( editurii Doxologia, 2020)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel