Mierea, dulcele mortal. BOALA gravă pe care o fac copiii dacă le dai miere în primul AN

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Arwin Neil Baichoo
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Arwin Neil Baichoo

Mierea este contraindicată în cazul copiilor de până la vârsta de un an, iar suzeta bebelușilor nu trebuie înmuiată niciodată în miere. De ce?

Mierea este unul dintre cele mai controversate alimente din primul an de viață al copiilor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă evitarea mierii de albine până la vârsta de 1 an.

Manualul pentru Nutriție pediatrică al Academiei Americane de Pediatrie (AAP) precizează că: „Sugarii cu vârsta sub 12 luni ar trebui să evite toate sursele de miere.” 

Mierea poate fi letală pentru bebeluși. De ce?

Specialiștii le recomandă părinților să aștepte ca bebelușii să împlinească un an pentru a introduce mierea în dieta copiilor. Riscul principal de a introduce mierea prea devreme în alimentația bebelușului este botulismul infantil, iar cei mici cu vârsta sub 6 luni prezintă cel mai mare risc.

Mierea are un potențial alergen foarte ridicat. De aceea, medicii specialiști atrag atenția că mierea poate fi letală pentru bebeluși.

 

Introducerea prematură a mierii de albine în alimentația bebelușului poate provoca botulism infantil. Boala apare atunci când mierea conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care infectează organismul bebelușului și produc neurotoxine periculoase.

Simptomele apar în 12 – 48 de ore

Simptomele apar la scurt timp după ingerarea alimentului contaminat. Medicii spun că primele manifestări apar în 12-48 de ore, dar perioada de incubație poate ajunge și la 14-30 de zile și constau în letargie, pierderea tonusului muscular, lipsa poftei de mâncare, dificultate la înghițire/vorbire, deshidratare si gura uscata, constipație, balonare, iritație și amețeală.

Paralizii

Toxina poate provoca paralizia membrelor, trunchiului si a sistemului respirator. De aceea este important ca dacă părinții observă că cei mici au astfel de manifestări după ce au consumat miere, să îi ducă de urgență la camera de gardă. În astfel de cazuri, micuții pot avea nevoie de intubare, internare in spital, care are o medie de 44 de zile și monitorizarea căilor aeriene și a respirației.

Majoritatea copiilor care fac botulism infantile și sunt tratați corespunzător își revin complet în câteva săptămâni sau luni. Potrivit  AFFP, rata de mortalitate este de sub 2%.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel