Miercurea din Săptămâna Luminată. Ce nu este bine să faci în această zi

Data publicării:
foto Wikipedia
Descriere foto: foto Wikipedia

Prima zi de miercuri după Paște poartă numele de Sfânta Mercurie sau Miercurea Albă. Și în această zi credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri. 

În Miercurea Albă sau Sfânta Miercuri, așa cum este denumită a treia zi din Săptămâna Luminată, gospodinele țin cont de anumite tradiții și obiceiuri.

Miercurea din Săptămâna Luminată

Se spune că în Săptămâna Luminată ai voie să speli și să faci curat în zilele de miercuri, joi și sâmbătă. Cu toate astea, bărbații au voie să muncească, însă femeilor le este interzis acest lucru, deoarece se spune că ai lucra de „nunta șoarecilor”, însemnând să aduci rozătoarele în casă şi să nu ai tot restul anului bucate pe masă.

Totodată, în această zi nu este bine să îți speli părul, deoarece vei încărunți mai repede. Tot astăzi este dezlegare la pește.

În ziua de Miercuri din Săptămâna Luminată nu se fac mătănii, ci doar închinăciuni.

Rugăciunea pe care să o spui în Săptămâna Luminată

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta.

Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.

Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.

Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale.

Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel