Metodele inedite de folosire a bicarbonatului de sodiu. Te poate scăpa de arsurile la stomac

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto pixabay/ Azza_Hafizah
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto pixabay/ Azza_Hafizah

S-ar putea să cunoașteți bicarbonatul de sodiu ca ingredient de bază atunci când faceți brioșe, pâine sau prăjituri. Dar știați că bicarbonatul de sodiu nu este doar pentru copt? Ingredientul ieftin, pe care îl găsim în orice casă, are multiple utilizări casnice și pentru îngrijire personală.

Bicarbonatul de sodiu este de fapt un tip de sare, potrivit Societății Americane de Chimie. Forma sa minerală naturală a fost descoperită pentru prima dată de Nicolas Leblanc în anii 1790 și a devenit produsă în masă în anii 1860. În prezent, se estimează că la nivel mondial se produc 2 milioane de tone în fiecare an.


Bicarbonatul de sodiu este un mineral alcalin, ceea ce înseamnă că poate neutraliza acizii, notează WebMD. Acest lucru îl face bun pentru arsurile stomacale sau pentru a ascunde mirosurile jenante de gătit. Atunci când este folosit la coacere, se combină cu un acid, cum ar fi sucul de lămâie, pentru a elibera dioxid de carbon, făcând ca aluatul să crească atunci când este în cuptor, potrivit American Chemical Society. Dar bicarbonatul de sodiu are atât de multe întrebuințări și dincolo de domeniul gătitului sau al coacerii.

O sursă de energie în gospodărie


Există ceva ce nu poate face bicarbonatul de sodiu? Ei bine, da, dar numeroasele sale utilizări s-ar putea să vă surprindă. Potrivit Healthline, bicarbonatul de sodiu poate fi util în mai multe moduri.

Pentru combaterea arsurilor la stomac: Atunci când acidul gastric se întoarce în esofag, poate provoca disconfort și durere. Încercați să dizolvați ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă pentru a neutraliza acidul gastric.

Albirea dinților: Bicarbonatul de sodiu este un tratament popular la domiciliu pentru albirea dinților. Deoarece este ușor abraziv, bicarbonatul de sodiu poate fi util pentru a descompune materialele care pătează dinții. De asemenea, este antimicrobian și antibacterian, ceea ce îl face o opțiune bună pentru protejarea împotriva bacteriilor rele.

Scăparea de mirosurile nedorite: Atunci când bicarbonatul de sodiu interacționează cu particulele de miros, le descompune și le elimină practic, în loc să acopere doar mirosul. Lăsați o cană de bicarbonat de sodiu în spatele frigiderului pentru a împrospăta bucătăria.

Curățarea bucătăriei: Pe lângă combaterea mirosurilor, bicarbonatul de sodiu poate fi amestecat cu apă și transformat într-o pastă, bună pentru a freca cuptorul, a lustrui argintăria, a desfunda canalele de scurgere, a curăța aragazul și multe altele.

Neutralizarea mirosului neplăcute de la subraț: Atunci când transpirația este descompusă de bacteriile de la subraț, aceasta devine acidă și produce un miros neplăcut. Încercați să tamponați niște bicarbonat de sodiu la subraț pentru a ajuta la neutralizarea mirosului.

Folosiți-l și pentru sănătatea organismului

Împrospătarea respirației: Încercați să amestecați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă și să vă clătiți gura, eliminând bacteriile și împrospătându-vă respirația.

Tratarea erupțiilor cutanate și a înțepăturilor: Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru a calma iritațiile de la nivelul pielii. Amestecați o parte de bicarbonat de sodiu la trei părți de apă pentru a minimiza simptomele iederii otrăvitoare, ale mușcăturilor de insecte și ale erupțiilor cutanate.

Ajutarea în cazul bolilor de rinichi: Deoarece bolile renale împiedică rinichii să elimine corect acidul din sânge, administrarea unei doze zilnice de bicarbonat de sodiu, care este o substanță alcalină, poate ajuta în acest sens.

Cu toate acestea, există câteva precauții atunci când se folosește bicarbonat de sodiu. Potrivit Medical News Today, ingerarea unei cantități prea mari de bicarbonat de sodiu poate duce la otrăvire, deoarece acesta are un conținut ridicat de sodiu. În plus, prea mult bicarbonat de sodiu poate reacționa cu acidul gastric și poate provoca o reacție chimică care eliberează prea multe gaze. Bicarbonatul de sodiu poate afecta, de asemenea, modul în care sunt absorbite anumite medicamente, așa că asigurați-vă că vă consultați cu furnizorul de servicii medicale înainte de a consuma bicarbonat de sodiu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel