METEO: Atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă în peste jumătate din ţară, până duminică

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Ricardo Resende
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Ricardo Resende

Meteorologii au emis, joi, noi atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă şi disconfort termic, valabile în peste jumătate din ţară, până duminică.

Conform prognozei de specialitate, publicată de Adminstraţia Naţională de Meteorologie(ANM), pe parcursul zilei de joi, va fi Cod portocaliu de căldură excesivă în zone din 20 de judeţe situate în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, inclusiv în Municipiul Bucureşti.

Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38 - 40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 24 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, în intervalul 13 - 16 iulie, va fi valabil un Cod galben de caniculă în zone din 11 judeţe.

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, iar vineri, sâmbătă şi duminică (14, 15 şi 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, în timp ce nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime cuprinse între 18 şi 24 de grade.

Pentru zona Capitalei, în perioada 13 iulie, ora 10:00 - 16 iulie, ora 21:00, valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime vor fi de 35 - 37 de grade. În după-amiaza zilei de joi (13 iulie), valorile termice se vor situa în jurul a 39 de grade. Minimele termice vor fi de 19 - 22 de grade.

Pe de altă parte, probabilitatea pentru manifestări ale instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în cursul serii şi al nopţii de 13 iulie.

ANM precizează că valul de căldură va persista şi pe parcursul săptămânii viitoare, relatează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel