''Memory Box'', un film libanez despre amintiri din timpul războiului, prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

Data publicării:
Memory Box, Captura foto cineuropa
Descriere foto: Memory Box, Captura foto cineuropa

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi-a deschis luni ediţia online cu un prim calup de filme, printre care ''Memory Box'', despre amintirile unei femei libaneze despre ororile războiului civil din această ţară care a durat 15 ani.

Semnată de cineaştii libanezi Joana Hadjithomas şi Khalil Joreige, pelicula spune povestea unei femei pe nume Maia, care, după ce a fugit din Beirutul măcinat de război alături de mama ei, Teta, şi-a construit o viaţă confortabilă pentru ea şi fiica ei în Canada.

Maia şi Teta ''au încercat să dea totul uitării după ce s-au mutat în Canada, lăsând în mod deliberat trecutul dureros în urma lor'', a spus Hadjithomas.

Femeia primeşte o cutie expediată de peste ocean, plină de casete, fotografii, caiete şi partituri muzicale de pe vremea când Maia trăia în Libanul bombardat, dezvăluind un trecut ascuns marcat de traume şi secrete.

Atât fratele, cât şi tatăl Maiei şi-au pierdut viaţa în perioada conflictului, care a durat din 1975 până în 1990.

''Memory Box'' este unul dintre cele 15 filme care aspiră la cel mai râvnit trofeu al Berlinalei - Ursul de Aur pentru cel mai bun film -, care urmează să fie anunţat vineri, în urma deciziei luate de cei şase membri ai juriului, alături de alte premii prestigioase ale festivalului.

Alte două filme selectate în competiţia oficială au fost proiectate luni la Berlinală - o poveste semnată de cineasta germană Maria Schrader, despre un humanoid fermecător, şi o peliculă a regizorului sud-coreean Hong Sangsoo despre călătoria unui tânăr către cunoaşterea de sine.

Săptămâna aceasta, filmele sunt proiectate în cadrul unui eveniment dedicat industriei cinematografice, desfăşurat pe o durată de cinci zile şi destinat în principal profesioniştilor.

''Memory Box'' este totodată unul dintre cele şase filme din lumea arabă şi musulmană prezentate în cadrul secţiunilor festivalului, alături de poveşti despre un deţinut al închisorii Guantanamo Bay, un internat cu reguli stricte din Turcia şi o dramă egipteană despre maturizare.

Războiul civil din Liban s-a soldat cu circa 120.000 de victime, iar zeci de mii de persoane au rămas fără locuinţe.

Inspirat din propria colecţie de amintiri din timpul războiului a lui Hadjithomas, ''Memory Box'' este mărturia vieţii duse de Maia în exil, nevoită deseori să înăbuşe amintiri dureroase sau să mintă despre altele, încercând în acelaşi timp să transmită groaznicul sentiment de pierdere tinerei generaţii.

Întrucât multe locuri din lume sunt încă devastate de conflicte armate, ''Memory Box'' vorbeşte şi despre felul în care oamenii încearcă să treacă peste traumele războiului şi în ce măsură trecerea timpului îi poate vindeca pe cei care au fost martorii bombardamentelor zilnice, penelor de curent, distrugerilor fără pauză, notează Agerpres. 

Dar, spune Hadjithomas, poate readucerea în prezent a trecutului este utilă. ''Dacă nu păstrăm nicio amintire a trecutului, mai este atunci posibil să trăim în prezent?''.

Lansată în 1951, Berlinala a fost nevoită anul acesta, din cauza pericolului pandemiei de coronavirus, să abandoneze formatul tradiţional din luna februarie şi să caute alternative de desfăşurare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel