Medeea Marinescu: "Draga Olteanu Matei lasă o moştenire culturală în urma ei"

Data publicării:
Medeea Marinescu, instagram
Descriere foto: Medeea Marinescu, instagram

Draga Olteanu Matei lasă o moştenire culturală în urma ei şi acest lucru dă publicului o alinare după plecarea acesteia, consideră actriţa Medeea Marinescu.

"Am o amintire extrem de plăcută despre Draga Olteanu Matei. E trist când pleacă un om care a însemnat ceva în cultura românească, pe de o parte, pe de altă parte, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor mari artişti pe care am avut ocazia să-i întâlnesc, rămâne mulţumirea că au însemnat ceva şi au lăsat ceva în urma lor. Draga Olteanu Matei lasă o moştenire culturală în urma ei şi asta ne dă nouă o alinare după plecarea ei, pentru că vom putea să-i vedem cel puţin filmele, care rămân, teatrul este efemer, dar filmele pe care le-a făcut vor române şi e o actriţă fabuloasă în film", a declarat miercuri pentru AGERPRES Medeea Marinescu.

Ea a precizat că primele sale amintiri cu Draga Olteanu Matei le are de la vârsta de trei ani când a jucat în filmul "Iarna bobocilor" în rolul fiicei lui Toderaş (Marin Moraru) şi a Varvarei (Draga Olteanu Matei).

"Primele mele amintiri încep în 1977 cu 'Iarna bobocilor'. A fost, de fapt, şi singura dată când, cumva, o să folosesc acum nişte ghilimele, am fost partenere, pentru că este mult spus, eu aveam trei ani atunci, dar într-un fel da, am fost partenere pe ecran. Din păcate, în teatru nu ne-am întâlnit. În '92 când dânsa a ieşit la pensie eu începeam Facultatea de Teatru şi Film. În film, după aceea, am văzut-o pentru că a lucrat la nenumărate filme cu părinţii mei, unul care-mi vine în minte acum este 'Coana Chiriţa', unde juca şi rolul titular şi era şi scenarista filmului. Sigur au mai fost şi alte filme", a spus actriţa.

Medeea Marinescu îşi aminteşte că a avut ocazia să o întâlnească foarte des pe Draga Olteanu Matei.

"Am întâlnit-o foarte des pe platourile de filmare, era genul de personalitate puternică, aşa cum o ştiu spectatorii sau telespectatorii din filme, vă asigur că aşa era şi în realitate, o minte brici, un om foarte jovial şi cu poftă de viaţă. Am reîntâlnit-o după foarte mulţi ani la Piatra Neamţ, chiar a venit la un spectacol în care jucam cu Florin Piersic, o reprezentaţie cu 'Străin în noapte', ei având o relaţie foarte apropiată, asta vă pot spune pentru că ştiu şi am văzut. Ea îi spunea lui Florin Piersic 'Prinţule' şi jucaseră mult pe scenă, şi a venit să ne vadă, ne-am mai întâlnit şi la un festival de film", a menţionat Medeea Marinescu.

Actriţa a mai spus că, deşi Draga Olteanu Matei se retrăsese din viaţa artistică, a rămas foarte prezentă în viaţa culturală a oraşului Piatra Neamţ.

"Chiar dacă s-a retras, şi la Piatra Neamţ era foarte prezentă în viaţa culturală a oraşului şi mi s-a părut că era un om extrem de realist, un om foarte împăcat cu sine. (...) Dacă ar fi să rămână ceva de la Draga Olteanu Matei, aş spune că mi se pare foarte frumos cum a reuşit să iasă de pe scenă, după o carieră formidabilă pe care puţini ar putea să o egaleze într-o viaţă de om, să iasă atât de împăcată şi senină, cu plecarea ei din lumea reflectoarelor. Era extrem de împăcată şi mulţumită, aşa mi s-a părut şi mi s-a părut extrem de frumos, un om care şi-a acceptat vârsta, care s-a retras atunci când a simţit că nu mai trebuie să fie în lumina reflectoarelor, dar rămânând extrem de prezentă în viaţa culturală a oraşului", a povestit Medeea Marinescu.

Actriţa Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Avea 87 de ani. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel