Masa de seară, între mit și adevăr. Mihaela Bilic a dezvăluit ce ar trebui să conțină farfuria ideală pentru ultima masă a zilei

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură video PRO TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură video PRO TV

Mihaela Bilic demontează ideea că cina ar trebui evitată și a explicat ce ar trebui să conțină farfuria ideală pentru ultima masă a zilei.

În jurul mesei de seara s-au creat numeroase controverse și mituri. În timp ce unii nutriționiști susțin că este periculoasă pentru sănătate, alții spun că cina nu trebuie ocolită. Această confuzie a generat o serie de întrebări legate de momentul potrivit pentru a lua masa de seară și de alimentele care ar trebui incluse în meniu. 

Mihaela Bilic, despre mitul renunțării la masa de seară

Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că masa de seară nu este doar permisă, ci și necesară pentru refacerea rezervelor de energie și pentru asigurarea unui moment de relaxare la finalul zilei. Specialista spune că ora cinei poate fi stabilită în funcție de ora de culcare, astfel încât să se potrivească ritmului nostru biologic și să ne ajute să avem o digestie optimă și un somn odihnitor.

„Nu renunțați la masa de seară! Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine. Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Mihaela Bilic consumă lactate expirate. Declarațiile controversate care vor fi contrazise de mulți: „Le cumpăr din frigiderul cu preț redus”

Ce ar trebui să conțină farfuria ideală pentru ultima masă a zilei

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat și ce ar trebui să conțină farfuria ideală pentru ultima masă a zilei.

„În cazul unui meniu echilibrat farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.

Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.

Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.

Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi. Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Pericolul care se ascunde în chipsurile la cuptor. Mihaela Bilic, avertisment: „Le-am aruncat. Data viitoare îmi iau clasice”Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel