Marcel Iureș s-a pregătit pentru trei facultăți înainte de a deveni actor: „Habar nu am de ce am făcut toate acestea”

Marcel Iureș, unul dintre cei mai cunoscuți actori români, care a reușit să-și facă numele cunoscut și pe plan internațional, s-a pregătit, de fapt, pentru trei meserii grele, înainte să dea la teatru, meserii care nu au legătură cu zona artistică. 

Marcel Iureș a fost invitatul Lianei Stanciu, în emisiunea ”În direct cu VIAȚA”, de la TVR 2.

Marele actor de teatru şi filmși-a deschis sufletul și a vorbit despre filozofia sa de viață, despre valorile în care crede, dar și despre pregătirea pe care a urmat-o, cu ani în urmă, înainte de a deveni actor. 

 

Liana Stanciu: Într-un interviu spuneai că erai extrem de ruşinos, de timid la început...

Marcel Iures: Şi acum sunt, de asta şi sunt aşa de...

Liana Stanciu: Poate că nu văd eu latura asta. Povesteşte-mi cum e după atâţia ani să mai ai un strop de emoţii... 
De ce mai ai emoţii?

Marcel Iures: Am tot timpul emoţii, ca orice om, sfieli. E firesc la ceea ce trăim. Şi nu numai ce trăim... Suntem rezultatul interacţiunii cu mediul înconjurător. Să ai emoţii, cred că e condiţia fundamentală de a fi om, să ai emotii, sa simti spaime, sa le invingi... Nu cred că există oameni fără emoţii.
În perioada în care ne creştem copiii suntem puternici, zicem că mutăm munţii dacă e nevoie...
Mai mult zicem... Pentru mine e uimitor că de zeci de mii de ani de când datează Homo Sapiens, în forma pe care o cunoaştem, creierul nu s-a schimbat. Uimirea este că o luăm de la capăt cu educaţia copiilor, cu culturalizarea lor, nereuşind, vorbesc acum de modernitate... Soluţia aleasă, care după părerea mea e greşită, este să-i dresăm, să-i cuminţim. Să-i încadrăm, să-i punem pe nişte şine. Ceea ce este echivalentului unei nevroze şi, la final, al unui spital mondial. Cred că trebuie să renunţăm la asta, după părerea mea. 

Marcel Iureș: M-am pregătit pentru medicină, pentru psihologie, pentru drept... 

 

Marele actor s-a pregătit pentru trei facultăți înainte de a decide să  aplice la Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1978.

Liana Stanciu: Cât este teatrul din tine?

Marcel Iureș: ”Acum, teatrul este o mare parte din mine, dar la început, ştii cum se spune, poţi să faci o alegere fără să îţi dai seama... M-am pregătit pentru medicină, pentru psihologie, pentru drept... Habar nu am de ce am făcut toate acestea. S-a dovedit pe urmă că am jucat medici, psihologi, terapeuţi. 


Liana Stanciu: Ce alegi tu când ai o după amiză sau o seară liberă...


Marcel Iureș: Citesc foarte mult în ultima vreme. Am recitit, descoperind din ce în ce mai mult, Alan Watts (filozof și scriitor de origine britanică, 1915-1973 n.r.) . Îmi place pentru că are ceva profetic, a spus unele lucruri pe care le trăim acum”, a mai spus actorul în emisiunea „În direct cu viața”, care se difuzează de luni până joi, de la ora 17:00,  la TVR 2. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Dată: 13 iul 2022, 12:23 | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience