Maestrul Stelian Stoica, dirijorul Ansamblului Jidvei România, a murit

Data publicării:
Fotografie creată de Dhivakaran S, de la Pexels
Descriere foto: Fotografie creată de Dhivakaran S, de la Pexels

Unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori din România, supranumit Luceafărul folclorului românesc, a murit. 

Anunţul morţii maestrului Stelian Stoica a fost făcut chiar de colegii artistului. El era dirijorul Ansamblului Jidvei România. 

"În această noapte a plecat să dirijeze orchestra națională a îngerilor, marele dirijor Stelian Stoica! Noi, membrii Ansamblul Jidvei România și ai Orchestrei Naționale Jidvei România suntem îndurerați de această veste tragică a plecării la cele veșnice a Maestrului nostru drag!

Generații de generații de artiști, formați sau acompaniați, cu siguranță, sunt la fel de îndurerați! Cuvintele sunt puține, dar lăsăm să vorbească versurile și cântecele create cu atâta dăruire de dumnealui:

Toate-n lume sunt știute

Câte-s vrute și nevrute

Numai cele ce-i stau scrise

Omului nu îi sunt spuse

Câte-n lume bune-s rele

Știe Dumnezeu de ele”.

Odihnă veșnică, Maestre!”, este mesajul lăsat de reprezentanții Ansamblului Jidvei România, pe contul de Facebook.

Sursa: Facebook Florin Hulea (autorul mesajului despre dispariţia dirijorului Stelian Stoica)

Cine a fost Stelian Stoica 

 

Stelian Stoica s-a născut în Depresiunea Cibinului, în localitatea Orla, situată la 17 kilometri de Sibiu. A crescut în marea familie a Casei de Copii, acolo unde și-a descoperit pasiunea pentru muzică.

Regretatul dirijor își amintea în urmă cu ceva vreme că îi plăcea foarte mult să îngâne câte un cântecel, imina vibrând la foarte multe acorduri neînțelese atunci. În curtea orfelinatului era un difuzor unde se auzea o orchestră care îl fascina, scrie Fanatik.

Ulterior, în jurul vârstei de 15 ani a găsit o „placă” a Orchestrei de muzică populară a Radioteleviziunii,  conduse de George Vancu.

„Acolo am învăţat să cânt la acordeon. Am învăţat întâi la mandolină, am încercat mai apoi la chitară, dar nu mi-a plăcut, pentru că mă dureau degetele, dar acordeonul m-a atras foarte mult.

Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări… Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună.

La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului. Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni”, explica în urmă cu ceva vreme regretatul maestru, notează antenasatelor.ro.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel