Legenda muzicii rock Nicu Covaci umilit și fără pensie. Un motiv absurd stă la baza acestei situații: "Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane"

Data publicării:

Bătrânețea se pare că ajuns un lux, în ultimii ani, pentru pensionarii din România. Nu contează dacă ai adus faimă acestei țări sau ai muncit, în anonimat, greutățile par să fie aceleași, atunci când vine vorba să te retragi. Nicu Covaci este un astfel de exemplu, acesta confruntându-se în prezent, cu o situație  vecină cu absurdul.

 

Cine nu a auzit de Nicu Covaci sau de trupa Phoenix? Puțini sunt cei care nu știu că atunci când rostești aceste două nume, ele sunt sinonime cu începuturile muzicii rock la noi în țară. Legendă vie a acestui gen muzical, Nicu Covaci a scris și interpretat zeci de piese care vor rămâne nemuritoare în istoria muzicală, a țării noastre.

Sunt umilit

Dar, se pare că nu de aceeași părere este și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Astfel, Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, trăiește la 75 de ani, o halucinantă poveste, prins în labirintul birocrației din țara noastră. Și ce dacă a scris zeci de piese de succes, pe care le fredonează, încă până și copiii de grădiniță? Artistul nu are dreptul la pensie, deoarece îi lipsește un atestat eliberat de Uniunea mai sus amintită care să îl confirme ca fiind compozitor, relatează Fanatik

"Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor.După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de la mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic", declara artistul mâhnit la finalul anului trecut, la Realitatea.

Un examen cu cântec

Și parcă anticipând ce avea să urmeze, nu mică i-a fost surpriza artistului odată cu primirea rezultatului de la examenul pentru atestat, Uniunea Compozitorilor și  Muzicologilor din România, decizând că Nicu Covaci, nu poate face parte din aceasta și în consecință, nici nu poate beneficia de pensie. 

Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR.

Nicolae Gheorghiță

Vicepreședinte UCMR', se arata in documentul publicat pe site-ul comentator.ro.

Mircea Radu sare în apărarea lui Nicu Covaci

Reacțiile, după această decizie controversată, nu au întârziat să apară, Mircea Radu ieșind revoltat cu o declarație dură, pe contul său de Facebook

 „Lui Nicu Covaci i s-a refuzat solicitarea de a fi primit ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. (Cum?…)Da, cum cum se-aude: Nicu Covaci a dat un examen la muzică (!), a susținut o lucrare în fața unei comisii iar oamenii de-acolo au hotărât că nu le sună bine, că nu e ce trebuie. Și l-au respins…

Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR.

Umilința la care a fost supus Nicu Covaci, o simt și eu. Pentru că Phoenix este pentru România ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost) ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe.

Dacă azi aș mai lucra în televiziune și l-aș intervieva pe acest mare artist, n-aș deschide cu 'Cum te afectează?', și nici 'Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?'… L-aș întreba: 'Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?'”, a scris acesta pe Facebook, conform Viva.

 

 

 

 

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel