Lampa UV, descoperirea care dă fiori. Ce se întâmplă dacă ții unghiile cu gel în lampa UV timp de 20 de minute: Produce cancer, deteriorează ADN-ul și provoacă mutații

Data publicării:
Lampa UV - Foto: Freepick @javi_indy
Descriere foto: Lampa UV - Foto: Freepick @javi_indy

Gândiți-vă de două ori înainte de a vă face o manichiură cu gel sau ojă semipermanentă. Ce s-a descoperit acum despre lămpile UV.

Dispozitivele de uscare a lacului de unghii cu raze UV, celebrele lămpi UV folosite în toate saloanele de manichiură, dar și ce multe dintre femei, acasă, pot duce la mutații cancerigene la nivelul mâinilor tale, avertizează un studiu

Lămpile cu raze ultraviolete (UV) sunt ca niște mici paturi de bronzare pentru mâini. 

Aceste lămpi portabile emit raze de lumină UV pentru a usca rapid formulele de lac de unghii, cunoscute sub numele de shellac, sau geluri.

Un nou studiu avertizează că aceste dispozitive reprezintă o problemă de sănătate publică mai mare decât se credea până acum și ar putea provoca cancer, la fel ca solarul. 

 

Cercetătorii de la University of California San Diego au descoperit că utilizarea lor duce la moartea celulelor și la mutații care cauzează cancer în celulele umane. 

În ciuda acestui fapt, lămpile UV pentru unghii tind să fie vândute fără a se ține cont prea mult de potențialele lor riscuri pentru sănătate, potrivit experților, care și-au publicat studiul în Nature Communications. 

"Dacă ne uităm la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare. Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat până acum aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular", a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și medicină celulară și moleculară la UC San Diego, potrivit Daily Mail.

Profesorul Alexandrov și colegii săi au observat rapoarte în reviste medicale despre persoane care își fac manichiura cu gel în mod frecvent, cum ar fi concurenți la concursuri și esteticieni, care acum au cancere rare la nivelul degetelor. 

"Ceea ce am văzut a fost că nu exista nicio înțelegere moleculară a ceea ce fac aceste dispozitive asupra celulelor umane", a spus el.  

Lumina UV, care are o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă, este separată în trei clasificări în funcție de lungimea sa de undă - UVA, UVB și UVC. 

În general, lămpile UV pentru unghii conțin becuri care emit lungimi de undă între 340 și 395 nm, deci în intervalul UVA.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel