Irina Margareta Nistor, după ce Tim Burton a plecat cu „Wednesday” din România: „Avem câte o șansă și îi dăm cu piciorul de fiecare dată”  / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Irina Margareta Nistor, celebru critic de film, cunoscută drept „Vocea filmelor” românești, vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre reușita și „eșecul” țării noastre în colaborarea cu Tim Burton, pentru serialul Wednesday. 

Primul sezon al serialului Wednesday a fost filmat integral în România, iar printre locații, telespectatorii pot recunoaște: Universitatea Politehnică, Gradina Botanică București, Palatul Cantacuzino Bușteni, Gara Sinaia, Casa Armatei București, Casa Monteoru, Bazinul Dinamo București.

Noul serial spune povestea lui Wednesday, mezina familiei care merge la Nevermore Academy. Catherine Zeta Jones și Luis Guzman îi interpretează pe Morticia și Gomez, iar George Burcea joacă rolul lui Lurch, majordomul uriaș al familiei. 

Tim Burton nu va reveni în România pentru cel de-al doilea sezon

După ce a detronat serialul Stranger Things, cu peste 300 de milioane de ore de vizionare din toată lumea, la doar câteva zile de la lansare, producția serialului se pregătește deja de filmarea celui de-al doilea sezon, dar nu în România. 

S-a iscat un întreg scandal legat de motivul pentru care producția nu își va continua filmările în România. Unii chiar au speculat că Tim Burton ar fi fost „țepuit” de furnizorii români, în timp ce alții s-au gândit la varianta că producția ar încerca să facă economii, dat fiind faptul că cinematografia românească nu beneficiază de același ajutor financiar ca statele vecine, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria. 

Motivul pentru care filmele străine „fug” de România

 

În România se filmează foarte puține producții străine, spre deosebire de țările vecine, precum Ungaria și Bulgaria, care realizează producții grandioase, pe bandă rulantă. Motivul ar fi faptul că țara noastră nu are un sistem de facilități pentru producătorii care vin să cheltuie milioane de euro pentru filmarea unei producții.


România „aproape” a avut o schemă de ajutor pentru industria cinematografică

În 2018, la iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Guvernul a adoptat Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. 

Ce presupunea schema de ajutor: Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului;
Alocări financiare nerambursabile în cuantum 10% peste alocarea de bază, cu condiţia promovării turistice a unei zonei geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice, se arată pe site-ul Guvernului.


În 2019, proiectul a fost suspendat, odată cu schimbarea Guvernului

În 2020, Guvernul a reluat acest proiect și a înființat Comisia de Film din România, organ cu rol de decizie, pentru organizarea sesiunii de selecție a proiectelor 2020. Din păcate, proiectul a fost suspendat pentru a doua oară. 

Ajutorul de „tax incentives” care înseamnă că o parte din banii pe care casele de producție îi cheltuiesc pe teritoriul României îi primesc înapoi, ar putea ajuta industria de producție cinematografică din România să se dezvolte.

 

Irina Margareta Nistor: „Lumea pleacă pe capete. Totul se filmează fie în Bulgaria, fie în Ungaria, unde deja au băgat legea”

 

Irina Margareta Nistor se arată „foarte necăjită” de faptul că producătorii de film își strâng lucrurile și se orientează spre țările vecine, din cauza elementului financiar. 

„Nu l-am văzut încă. (n,r. serialul Wednesday). A fost multă agitație  cu faptul că s-a filmat în România. S-au pus 3-4 afișe prin oraș și cu asta basta, fără să spună foarte multe. Spui doar „Wednesday”, așa, se înțelege ceva despre miercuri (n.r. traducerea în română a numelui serialului). Degeaba ne-am chinuit să facem și turism și cinema, că n-a făcut nimeni nimic”, a declarat Irina Margareta Nistor pentru Spectacola. 

Criticul de film a amintit de schema de ajutor pentru industria cinematografică, care ar fi putut face o diferență considerabilă în situația în care se află lumea filmului românesc, în acest moment.

„Ei au dat legea aceea, care nu se poate aplica, asta e chestia. Și lumea pleacă pe capete. Eu, care stau până la ultimul generic, mă enervez, de fiecare dată, că totul se filmează fie în Bulgaria, fie în Ungaria, unde deja au băgat legea. La noi nu au băgat-o.

 

Ce ar schimba legea

 

„Ar veni înapoi, pentru că profesioniștii noștri sunt mult mai buni, mă refer la partea tehnică, nu mai vorbesc și de actori, sunt mai buni decât ceilalți. Și studiourile sunt foarte bune. Lumea evită, totul e până la bani. Sunt foarte necăjită să văd pe generice că toate se fac în Ungaria, se fac în Bulgaria, Cehia, iar în România mai puțin. Wednesday, partea a doua, nu se mai face în România”, a mai spus criticul de film. 

 

Românii, acuzați că i-ar fi închiriat la suprapreț aparatura lui Tim Burton

 

În presă au apărut câteva informații, din surse anonime, care susțin că unul dintre motivele pentru care Burton și echipa sa ar fi plecat din România, ar fi faptul că furnizorii români i-ar fi închiriat aparatura tehnică la suprapreț. S-au vehiculat sume astronomice, precum 3000 de euro pentru o cameră video, în loc de 300 de euro. Irina Margareta Nistor desființează aceste zvonuri.

„Am văzut chestia aia. Mă îndoiesc, că nu sunt atât de inconștienți. Ca ei tocmai de-aia vin în țările astea, că e mai ieftin și dacă se poate să își și recupereze, atunci e foarte bine, dacă nu, se duc alături. Deși, desigur, le e mai greu, pentru că toți tehnicienii noștri știu engleză, nu au problemă să mai angajeze nu știu câți interpreți ca să se înțeleagă cu ei. Că știm foarte bine că în țările celelalte nu se vorbește așa bine engleza. Practic, „leneșul mai mult aleargă și scumpul mai mult păgubește”. Noi suntem la faza de „scumpul mai mult păgubește”. Avem câte o șansă din aceasta și în dăm cu piciorul, de fiecare dată”, a mai spus Irina Margareta Nistor. 

 

Netflix, petrecere „secretă” pentru lansarea serialului Netflix în România

 

Mai mult, criticul de film se arată surprinsă de faptul că a aflat că Netflix a organizat o petrecere în România, abia după ce aceasta a avut loc. La eveniment ar fi participat bloggeri autohtoni, deși, în mod normal, la astfel de adunări, sunt invitați oameni din industria cinematografică. 

 

„Cu Wednesday, nici cei de la Netflix nu s-au agitat foarte tare. A fost un fel de petrecere, înainte să înceapă, de care foarte puțină lume a aflat. Eu am fost chiar ușor mirată, că eu lucrez des cu ei. Eu oricum nu eram în țară.  Am aflat că au angajat ei o firmă care avea o listă de bloggeri. Foarte bine, bazați-vă pe bloggeri că o să ajungeți foarte departe”, a mai spus aceasta. 

 

Potențial uriaș de promovare a României în lume

 

Game of Thrones a făcut celebră Croația, după ce s-au filmat mai multe episoade în orașul Dubrovnik, care a devenit acum obiectiv turistic pentru fanii serialului. La fel și țara noastră, prin obiectivele filmate în Wednesday, ar putea deveni un punct turistic, pentru fanii Familiei Addams. Cu toate astea, Irina Margareta Nistor e de părere că România nu stă prea bine la capitolul promovare și că scăpăm șansele printre degete.

 

„Pentru noi a fost o foarte mare reușită faptul că a venit Tim Burton aici, nesperată, absolut extraordinară. N-am fost în stare nici măcar promovarea Castelului Bran să o facem, cât de cât. Asta în condițiile în care, am avut lansarea unui desen animat, la Bran. Au făcut doar fake news ul ala, pe care singura care din prima am zis: „sunteți siguri că nu e o înșelătorie?” Că au mai încercat, pe vremuri, să spună că vine Liz Taylor, și de fapt era o păcăleală de 1 aprilie. Eu mi-am dat seama din prima”, a subliniat ea.  

Indienii știu bine unde e România pe hartă

Criticul de film ne-a mai spus că subiectul schemei de ajutor ar fi amplu dezbătut în lumea filmului și că toată lumea își dorește să se schimbe ceva. Mai mult, aceasta ne-a dat un exemplu recent, legat de filmele indiene care se produc în țara noastră și care întâmpină, și ele, unele provocări. 

„Dar se știe chestia asta. De nu știu când e această discuție și tot nu se poate rezolva. E prost și pentru imaginea României, printre altele. A fost o chestie foarte impresionantă, fiind președinte onorific al unei fundații, la un moment dat, a venit un șef care e din India. Și a întrebat-o pe mama sa: uite, m-au numit șef în România, știi unde e? Iar răspunsul femeii a fost: sigur că știu. Toate filmele din India se filmează în România. Dar și pentru astea sunt o grămadă de probleme. Pentru că foarte greu se iau vizele și nu se dau mai mult de 60 de vize într-o zi. Ori ei vin grupuri mari, de 300 de oameni, că ei iau doar locațiile de aici”; a mai spus aceasta

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel