Oscar 2023. Irina-Margareta Nistor, predicții despre marele câștigător. Cine pleacă acasă cu marele trofeu / EXCLUSIV

Data publicării:
EXCLUSIV

Irina Margareta Nistor a fost invitată în emisiunea „Întâlnire cu arta”, de la Spectacola și DC News, acolo unde a făcut o analiză a filmelor nominalizate la Premiile Oscar 2023.

„Întâlnire cu arta”, emisiune difuzată în fiecare sâmbătă la Spectacola și DC News, este întâlnirea dumneavoastră cu lumea fascinantă a teatrului, a filmului și a tuturor formelor de artă, prin ochii și poveștile unor invitați de seamă. O oră în care vă invităm să vă desprindeți de cotidian și să pășiți în lumea artiștilor, să le aflați poveștile, să le cunoașteți munca și să vă lăsați inspirați de frumos și emoție. 

Georgiana Ioniță - Toader, gazda emisiunii, își propune ca în fiecare săptămână să vă surprindă cu poveștile invitaților ei, dar și să vă deschidă apetitul pentru artă. 


Săptămâna aceasta, Irina-Margareta Nistor, comentator de film, a fost prezentă în platoul Spectacola și DC News, unde a făcut o analiză a Premiilor Oscar 2023. 

 

„Sunt 10 nominalizări la cel mai bun film.  Chestia asta se întâmplă de câțiva ani, de altfel, dintr-un an în care un conațional de-al nostru a schimbat regulile, pentru că erau cam cinci în momentul în care a fost inclus Cristian Mungiu, care și votează la Oscaruri, pentru că votează mulți din industrie, foarte mulți din industria americană, dar și câteva excepții. Deci sunt 10, pe vremuri erau cinci, asta vreau să spun, și cred că asta contează foarte mult, pentru că sunt extrem de diferite. Pe de altă parte, cred că e foarte greu să alegi când sunt atât de diferite”, spune Irina-Margareta Nistor. 

Cele 10 filme nominalizate la categoria „Cel mai bun film”: ''All Quiet on the Western Front'', ''Avatar: The Way of Water'', ''The Banshees of Inisherin'', ''Elvis'', ''Everything Everywhere All at Once'', ''The Fabelmans'', ''Tár'', ''Top Gun: Maverick'', ''Triangle of Sadness'', ''Women Talking''.

 

VIDEO''All Quiet on the Western Front''


„Nimic nou pe frontul de vest. Sigur că, în principiu ar trebui să fie titlul în germană, că tot a fost festivalul fimului german și care a funcționat foarte bine la premiile BAFTA, de exemplu și care e prezent și aici la filmul străin. Deci dintr-o parte sau dintr-alta poate să ia. Plus că varianta din 1930 a luat la rândul ei niște Oscaruri. Deci să vedem dacă istoria se va repeta sau sau nu.  E un film de război, știm în ce perioadă ne aflăm. E un film pentru bărbați, apropo de ce discutam mai devreme. 
Mie mi s-a părut extrem de dur, mi-a fost foarte greu să-l văd. L-am văzut până la urmă. Bunicul meu a luptat în primul război și are exact vârsta unuia dintre personaje și asta m-a înduioșat,  categoric că am înțeles altfel. Și el spunea tot timpul că, de fapt, primul război a fost într-un fel pentru cei care au luptat, mult mai complicat decât cel de-al 2-lea, mult mai dur decât cel de-al 2-lea, având în vedere armele care puteau fi folosite în momentul respectiv și care, între timp, o parte dintre ele au fost interzise, din fericire”, a mai spus aceasta. 


''Avatar: The Way of Water''


„Eu cred că Avatarul acesta are ghinion. Nu cred că va merge foarte departe, poate la ceva efecte speciale. 
Mă îndoiesc profund că o să ia chiar Oscarul cel mare, de aia au mai făcut încă două episoade. O să apară anul acesta unul sau anul viitor.  Și așa că poate, poate, până la urmă, i se întâmplă”, a explicat Irina Margareta Nistor, în cadrul emisiunii Întâlnire cu arta”, a explicat comentatorul de film. 

„Vine cu ceva nou față de Avatarul vechi?”, a întrebat Georgiana Ioniță Toader, gazda emisiunii. 

„Păi cu niște efecte speciale  mai noi decât celelalte. E foarte lung, dar  are publicul lui care aștepta cu nerăbdare. Unii spun că era mai bun primul. Personal, nu funcționez la niciunul, deci mi-e greu să-ți spun. Au încercat să-l facă, poate ceva mai sentimental, mai de familie. Mai e greu să distingi personajele. Cred că actorii sunt destul de supărați că nu îi mai recunoști. 
Discuția asta a mai fost acum câțiva ani, când între nominalizări a intrat și o animație și au zis „bun și noi, actorii, ce o să facem într-o bună zi?”. Inteligența artificială asta vine, a ajuns până aici și nu cred că e bine. Cred că una e una, alta e alta. Adică actorii contează foarte mult și se și demonstrează chestia asta la câteva din filmele pe care o să le menționez, și anume preferatul meu ''The Banshees of Inisherin''. ''The Banshees of Inisherin''„Este un film irlandez. Oricum irlandezii sunt foarte prezenți, sunt foarte mulți actori nominalizați irlandezi, inclusiv la filmul Străini, avem 'The Quiet Girl'', care este absolut formidabil. 
Am reușit să-l văd la Paris și cred că, iarăși, contează mult să avem o imagine și de film european de foarte bună calitate. 
 ''The Banshees of Inisherin'' puteți să-l vedeți în curând pe marile ecrane. Cei doi, Colin Farrell și Brendan Gleeson au mai jucat împreună în Bruges, toată lumea s-a dus să vadă Bruges după treaba asta. Probabil că o să vadă Inisherin. E o poveste care se întâmplă fix acum 100 de ani și, mai mult decât atât, e o prietenie care se strică dintr-o dată, pentru că pur și simplu, unul dintre ei  spune „mă plictisești”.  Sigur că noi, în viața reală, n-avem curajul să le spunem oamenilor. 
(...) Deci poate că  cei care vor vedea filmul ăsta vor înțelege că din când în când poți să-i plictisești pe cei din jur și o să rămâi fără prieteni într-o bună zi. Dar e foarte frumos. E un film foarte frumos”, a explicat criticul de film.

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel