ÎPS Teodosie, mesaj emoționant în Vinerea Mare: "Iubiți credincioși, să trăiți intens momentul patimilor, morții și îngropării Domnului"

Data publicării:
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, captura foto Antena 3
Descriere foto: ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, captura foto Antena 3

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre Denia din Vinerea Mare – Prohodul Domnului, care ne aduce aminte de procesiunea de îngropare a lui Iisus.

În cadrul unei intervenții în emisiunea "Exces de Putere" de la Antena 3, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre slujba de Denii din Vinerea Mare. 

 


Iată noi am cântat cele trei stări ale prohodului și am ieșit în procesiune, eu ducând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, sub icoana punerii în mormânt a Domnului numită Sfântul Epitaf. Noi mergem acuma înconjurând biserica cu acest mormânt al Domnului care este locul de unde răsare viața pentru întreaga lume. Înconjurul bisericii înseamnă că jertfa mântuitorului înconjoară întreaga lume.

Biserica reprezintă tot poporul și pe Dumnezeu cu crucea de pe turla îndreptată spre cer și iată, aceste momente sunt atât de emoționante. Acum toți credincioșii vor trece pe sub acestea Sfânt Epitaf prin mormântul Mântuitorului ca să lase durerile și suferințele pe care Mântuitorul le-a ridicat de la noi toți și ca să intrăm eliberați de păcat și de moarte spre împărăția cea cerească.

Hristos prin patimile, moartea și Învierea Sa deschide Cerul ca să ducem o viață nouă și veșnică fără dureri, fără întuneric și numai în lumină.

De aceea iată la prohodul Domnului au cântat îngerii, a plâns Maica Domnului, au plâns femeile mironosițe, a plâns Sfântul Apostol și Evanghelistul Ioan care nu s-a despărțit de Domnul. Noi creștinii înnoim acest moment la fiecare sărbătoare pentru că, Mântuitorul fiind Dumnezeu și om, persoană dumnezeiască și omenească în același timp, își înnoiește aceste momente mântuitoare pentru fiecare generație.

Suntem în fiecare an la această Denie a Prohodului emoționați pentru că, îl vedem pe Hristos care a pătimit pentru noi. Trei ceasuri soarele nu am mai avut lumina înainte de a muri Domnul. De la ceasul al șaselea până la ceasul al nouălea a fost întuneric peste tot pământul. Cuvântul Sfintei Evanghelii a fost confirmat de oamenii de știință care au găsit iată, acest moment marcat pentru că știința adevărată confirmă credința.

(...)

Iubiți credincioși să trăiți intens momentul patimilor, morții și îngropării  Domnului am cântat cu toții prohodul să răsune în sufletele noastre, în urechile noastre și inimile noastre tot timpul acestei cântări de jale, dar și de nădejde", a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel