Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto> unsplash, autor Anh Nguyen
Descriere foto: Sursa foto> unsplash, autor Anh Nguyen

Ipohondrii sunt bolnavii care nu au niciun diagnostic și sunt bolnavi doar în mintea lor.

Ipohondrii sunt o categorie de pacienți care sunt preocupați de starea lor de sănătate. Văd boli acolo unde nu există și caută cu disperare confirmarea unei boli de care nu suferă de fapt.

Ce este ipohondria, boală psihică fără nicio afecțiune medicală

Ipohondria, sau hipocondriazia, este o afecțiune extremă, preocupată de îngrijorarea de a avea o boală medicală sau de a dezvolta o boală. Pacienții se confruntă nu numai cu preocupări somatice dureroase (plângeri corporale) care sunt inexplicabile din punct de vedere medical, ci și cu gânduri, sentimente și comportamente anormale.

De exemplu, pacienții au de obicei convingeri persistente despre gravitatea senzațiilor corporale normale și petrec cantități excesive de timp urmărind un diagnostic al preocupărilor lor fizice.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, ce înseamnă ipohondria și cum reacționează o astfel de persoană, pentru că suferința ipohondrilor este reală.

 

”Nu prea ne dăm seama că suntem ipohondri. Poate suntem cumva diagnosticați de către un psiholog clinician, dar e foarte greu să acceptăm.

Un ipohondru nu va accepta niciodată că este ipohondru, fiindcă el se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice și își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil. De la tot ceea ce înseamnă atacurile de panică pe care el le vede ca fiind infarcturi fabuloase până la montarea de stenturi când nu are nevoie, până la excludere de grăsimi de pe corp sub formă de operații, până la schimbarea cristalinului chiar dacă nu are nevoie.

Mersul la psiholog pentru un ipohondru este inutil. Nu are nevoie de un psiholog. El are nevoie de un psihoterapeut, și, în cel mai bun caz are nevoie de un psihiatru pe care să îl accepte, să nu îl eticheteze, să nu îl lezeze emoțional ipohondrul pe psihiatru”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Cite;te continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel