Ioana Ginghină, opt sfaturi pentru mamele de adolescente: „Mă respinge și îmi spune că nu are nevoie de mine”

Data publicării:
Ioana Ginghină. foto Instagram
Descriere foto: Ioana Ginghină. foto Instagram

Ioana Ginghină vine cu opt sfaturi importante pentru mamele de adolescente. 

Ioana Ginghină este mama unei adolescente: Ruxandra, fiica actriței din căsnicia cu Alexandru Papadopol.
Deși cele două au o relație apropiată, actrița dezvăluie că există foarte multe momente în care pare imposibil să se înțeleagă cu fiica ei. Cu toate astea, Ioana Ginghină spune că nu renunță niciodată la fiica ei și că tocmai felul în care vrea să pară că nu are nevoie de nimeni reflectă faptul că tânăra are nevoie de mama ei. 

„Fiind mama unei fiice de 14 ani, am învățat că creșterea unei adolescente nu este neapărat ușoară.
Ești pus în niște situații în care ai nevoie de răbdare, luciditate și mult curaj.
Dar nu este imposibil să ai o comunicare coerentă și chiar o relație apropiată cu adolescenta ta dacă ții cont de niște lucruri.

În primul rând nu renunț niciodată la ea, chiar dacă mă respinge și îmi spune că nu are nevoie de mine.​

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ioana Ginghina (@ioanaginghina)

 


1. Nu renunta la ea

Adolescenții îi alungă uneori pe părinți. Insist pe această temă, deși cred că am mai tot scris despre ea. Indiferent cum se comportă adolescenta ta cu tine, nu o ignora și nu o abandona, chiar trebuie să știe că ești acolo pentru ea. Ele vor să îți arate ca sunt mari și se descurcă singure, dar au nevoie de mama, au nevoie și de tata, au nevoie de sprijinul vostru.

2. Nu îi spulberați visele

Nu vreau să-i spulber visele fiicei mele, dar, în același timp, vreau să fie realistă cu așteptările ei.
Nu spune lucruri de genul „Oh, nu vei putea niciodată să faci asta”
Nu le subminați încrederea. Nu respingeți un vis chiar dacă pare nerealist.
Dacă fiica ta spune că va merge să studieze în străinătate și tu știi că șansele să facă asta sunt mici. Nu respinge ideea, spune-i doar “ Ei bine, pentru asta va trebui să muncești mult și să cheltui mai puțin.” Eu asta îi spun Ruxandrei pentru că asta este adevărul. Depinde foarte mult de ea să studieze în afară.

3. Nu o lăsați să scape “basma curată” dacă a greșit.

Este foarte importantă la această vârstă lecția responsabilității.
O spun asta tuturor părinților care își aduc copiii la școala mea de actorie.
Dacă fiica ta îți spune: „Oh, am uitat de tema la mate, așa că nu mai fac ordine că nu mai am timp de teme.” Ei bine atunci trebuie să înțeleagă că va face tot ceea ce a promis că face plus tema de la matematică. Trebuie să învețe să fie mai responsabilă pe managementul timpului ei si să înțeleagă că o dată ce a promis că face anumite lucruri trebuie să le facă.
Nu ar trebui să găsim scuze pentru copiii noștri pentru că trebuie să învețe cum să eșueze și să își tragă concluziile din asta.
Cea mai mare greșeală este să le găsim scuze și să le rezolvăm problemele.

4. Nu vă fie teamă să le luați telefoanele.

Telefonul este un privilegiu, nu un drept. Ei trebuie să înțeleagă ca telefonul este ca atunci când ai un angajat în firmă și căruia îi dai un telefon pentru aș îndeplini atribuțiile mai bine și mai ușor, dar dacă îl folosește prea mult pentru altceva atunci accesul la acesta se limitează sau chiar se confiscă. Așa că atunci când se încalcă o regulă trebuie să existe consecințe.
Atunci când iei telefonul copilului pentru două trei zile, sunt la început furioși dar în cele din urmă acceptă situația.
Eu am încercat și nu e chiar așa dramatic vă asigur.

5. Nu spune lucruri negative despre prietenii sau oamenii din cercul lor social.

Există în viața fiecărei adolescente câte un personaj pe care ea îl admiră dar tu știi clar că nu este ceea ce trebuie pentru copilul tău.
Da știu că e greu să nu spui ceva negativ, dar trebuie să te abții și doar să asculți.
Chiar dacă fiica ta vine acasă și spune: „una a făcut acest lucru îngrozitor…” , și de aici povestește o mare dramă, nu face greșeala pe care am făcut-o eu spunând: „Știi, ai dreptate. Nu este foarte drăguță aceasta fată și probabil că nu are rost să mai fiți prietene”.
De ce? Pentru că două zile mai târziu sunt cele mai bune prietene.
Cercul lor de prieteni este foarte important în această etapă de dezvoltare și trebuie să fii doar atentă și să asculți. Apoi observă cum se desfășoară lucrurile.

6. Nu te mai plânge de ținutele ei

Am auzit prieteni plângându-se de unele dintre ținutele pe care le poartă fiicele lor.
Doar pentru că poartă ținute mai închise, mai largi, nu înseamnă că sunt în depresie sau au vreo problemă.
La fel, dacă se îmbracă mai sexy, nu este pentru că vor neapărat să atragă atenția unui bărbat sau să facă sex. Pur și simplu încearcă să pară mai mari. Sunt pe rețelele de socializare și văd ce femei sunt populare și ce poartă și încearcă să imite acel aspect.
Normal că îmbrăcămintea sexy nu trebuie să fie exagerată și nu la școală, dar nu trebuie nici să facem o dramă din asta. Trebuie să discutăm cu adolescenta noastră și sigur vom găsi o cale de comunicare.

7. Nu faceți afirmații fataliste și nerealiste

A trebuit, la propriu să-mi mușc limba de mai multe ori când am vrut să zic ceva ce speram să o descurajeze pe Ruxi să facă alegeri proaste.
Știți genul ăla de declarații dramatice “ dacă bei alcool o să te îmbolnăvești, dacă te droghezi o să mori…”
Însă ai grijă că sigur până la vârsta asta te-au văzut bând ceva alcool și au realizat că nu ai murit și nici nu te-ai îmbolnăvit. Așa că poți ajunge să fi luată în râs și să nu mai ai credibilitate în fața ei.
Tot o conversație serioasă despre posibilele pericole e cea mai sănătoasă. Eu chiar am profitat de ceea ce s-a întâmplat luna trecută la festival, pentru a deschide o conversație despre droguri. Auzise știrile și am stat împreună să urmărim cazul și am povestit mult despre asta.

8. Nu exagera cu complimentele despre aspectul fizic

Normal că e a mea și îmi e dragă și i-aș zice de zece ori pe zi că e frumoasă.
Nu trebuie să exagerăm cu asta, a fi frumos este un dar genetic, așa că mai bine o încurajăm pentru note, pentru bunătate, empatie, talent la desen, acțiunile ei, dar nu pentru aspectul fizic.

Creșterea unei adolescente nu este ușoară, dar este una dintre cele mai mari bucurii din viața mea. Cu puțină răbdare, multă perseverență și simț al umorului, cred că vom trece și peste asta foarte bine împreună”, a scris Ioana Ginghină pe blogul ei. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel