Infecția urinară: de ce afectează mai frecvent femeile decât bărbații

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Possessed Photography
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Possessed Photography

Infecțiile urinare sunt cunoscute mai frecvent la femei decât la bărbați. Experții explică de ce se întâmplă asta, precum și de ce, bărbații fac forme mai grave, atunci când fac infecția urinară.

O infecție a vezicii urinare, numită și cistită, este cauzată de o creștere anormală a bacteriilor din interiorul vezicii urinare, organul de tip balon care stochează urina. Infecțiile vezicii urinare sunt una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene.  O treime dintre femei au experimentat cel puțin o dată o infecție urinară la un moment dat în viața lor.


Infecțiile vezicii urinare sunt clasificate fie simple, fie complicate. Infecțiile simple ale vezicii urinare afectează numai femeile sănătoase cu sistem urinar normal. Infecțiile vezicii urinare sunt rare la bărbații care sunt altfel sănătoși, astfel încât bărbații fac parte în general din categoria celor ce fac forme grave, dintre membrii ambelor sexe care au sisteme urinare anormale.

Infecțiile urinare simple


Infecțiile simple ale vezicii urinare se dezvoltă atunci când bacteriile migrează în vezică. Datorită structurii sistemului urinar feminin, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la aceste infecții. La femei, deschiderea către uretra (de unde iese urina) este aproape de rect. Prin urmare, bacteriile pot migra din rect, unde numărul bacteriilor este ridicat, în zona din jurul vaginului și uretrei. De acolo, este o călătorie scurtă (4 centimetri) prin uretra până la vezică. Raportul sexual poate propulsa aceste bacterii în vezică, deci există un risc crescut de infecții ale vezicii la femeile active sexual. Ștergerea  din spate în față după o mișcare intestinală poate, de asemenea, să transfere bacteriile din rect în uretra. Din acest motiv, femeile ar trebui să încerce întotdeauna să șteargă din fața spre spate, potrivit Harvard Medical School.

 

Citește continuarea pe DCMEDICAL.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel