Înecul, pericolul tăcut din timpul verii. Nimeni nu țipă ”ca din gură de șarpe”

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Drowning
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Drowning

Înecul reprezintă moartea prin asfixiere, din cauza pătrunderii apei în căile respiratorii.

Înecul apare atunci când cineva nu mai poate respira. Numai în luna iunie, pe litoral s-au înregistrat 35 de cazuri de înec, însă pericolele există și la piscine. Specialiștii atrag atenția că înecul este silențios, iar persoana care se află în pericol nu dă semne disperate.

”Înecul nu se întâmplă ca în filme. Nimeni nu țipă ”ca din gură de șarpe” atunci când se îneacă și nimeni nu dă în disperare din mâini și din picioare. Asta ni s-a dovedit în urmă cu aproximativ 12 ani când, fiind într-o zi la un ștrand, o mamă a început să își caute cu disperare fiul în varstă de aproximativ 10 ani.

După câteva minute de căutări, o tânără l-a văzut pe fundul unuia dintre bazinele de înot. Se înecase deja. Dintr-un ștrand întreg, nimeni nu l-a auzit și nimeni nu a știut să îi acorde primul ajutor după ce a fost scos din apă.  Echipajul de pe ambulantă a putut doar să constate decesul”, arată Academia de Prim Ajutor.

De ce nu reușesc victimele să strige după ajutor

”Explicația e simplă: În momentul în care victima realizează că începe să se scufunde în apă, instinctul de supraviețuire o face să își focuseze toată energia pe încercările de ridicare la suprafată prin întinderea braţelor în lateral pentru a putea apăsa pe suprafaţa apei, fapt ce permite corpului să se ridice îndeajuns cât să respire pe gură.

Persoana care se îneacă nu este capabilă din punct de vedere fiziologic să cheme ajutor. Sistemul respirator a fost creat pentru respiraţie. Vorbirea este funcţia secundară. Mai întâi va fi realizată respiraţia, şi apoi vorbirea/strigătul.

Gura persoanei care se îneacă se scufundă şi reapare la suprafaţă în mod repetat și pentru perioade scurte de timp care permit victimei doar să realizeze un respir, fără să mai aibă timp să cheme ajutor întrucât începe din nou să se scufunde”, mai notează cei de la Academia de Prim Ajutor.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel