Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce NU AI VOIE să faci și să mănânci AZI. Ce să faci pentru a avea NOROC

Data publicării:
Înălțarea Sfintei Cruci, sursa pixabay
Descriere foto: Înălțarea Sfintei Cruci, sursa pixabay

Pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci, zi ce aminteşte de răstignirea lui Iisus Hristos. 

Sărbătoarea a fost instituită în urma a două evenimente importante: găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și Înălțarea Crucii în văzul poporului, pe 14 septembrie anul 335. În calendarul popular, ziua Înălțării Sfintei Cruci mai poartă denumirea și de Ziua Crucii, Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Iată ce se spune că nu ai voie să faci în această zi.

Înălţarea  Sfintei Cruci.  În această zi sărbătorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie a anului 335.

- Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt  din Ierusalim.

Interzis la muncă

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă. De asemenea, dacă ciorile se adună în gard, va cădea bruma.

 

Citește continuarea pe DC NEWS



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel