Înălțarea Domnului, sărbătorită pe 13 iunie 2024. Tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să faci astăzi

Data publicării:

Înălțarea Domnului este sărbătorită pe data de 13 iunie.

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de „Ispas”, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care comemorează înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri, la 40 de zile după Învierea Sa. Aceasta este sărbătorită pe data de 13 iunie 2024, când se respectă și o serie de tradiții și de obiceiuri cunoscute.

Așadar, după Învierea Sa, Iisus Hristos a petrecut 40 de zile cu ucenicii Săi, timp în care le-a dat ultimele învățături și i-a pregătit pentru misiunea lor de a propovădui Evanghelia. În ziua a 40-a, Iisus i-a condus pe aceștia la Muntele Măslinilor, unde, în prezența lor, S-a înălțat la cer, promițându-le că va trimite Duhul Sfânt pentru a-i călăuzi și a-i întări.

Tradiții și obiceiuri pentru Înălțare

În această zi, toți creștinii renunță la salutul de „Hristos a Înviat!”, pe care l-au rostit timp de 40 de zile, și încep să spună „Hristos s-a Înălțat!”, lucru care exprimă această bucurie pe care ziua de astăzi o aduce în rândul oamenilor.

Pe 13 iunie toată lumea are pe masă ouă roșii, dar și alte preparate tradiționale, precum ar fi cozonacul. Astfel, gospodinele obișnuiesc să se pregătească pentru această zi sfântă exact ca la Paște, când masa este plină de bunătăți.

Aceasta este ziua în care se fac pomeni pentru cei adormiți, tradiția spunând că pachetele trebuie să conțină inclusiv brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu tradițional.

De asemenea, se spune că astăzi oamenii trebuie să-și pună la brâu frunze de nuc, pentru că se crede că și Iisus ar fi avut așa ceva, în momentul în care S-a ridicat la ceruri. Tot persoanele care vor să aibă parte de noroc tot anul și să fie protejați de boli se bat cu frunze de leuștean. Această verdeață se mai pune și la pragul casei, la porți sau în grajdurile animalelor, pentru că se spune că are puterea de a apăra vietățile de spiritele rele. 

Tot în această zi, creștinii participă la slujbele speciale, unde duc și un coș de bunătăți pentru a fi sfințite de către preot. Abia mai apoi oamenii degustă acele lucruri.

Ce NU trebuie să faci de Înălțare

Tradiția spune că astăzi este strict interzis să împrumuți cuiva sare, întrucât acest lucru aduce ghinion. De asemenea, nu trebuie să împrumuți nici alte lucruri, înstrăinarea obiectelor din gospodărie fiind cunoscute drept interzise astăzi.

Nici bani nu trebuie să împrumuți pe 13 iunie pentru că acest lucru înseamnă pagubă pentru gospodărie.

Dacă vrei să nu ai parte de ghinion, trebuie să lași deoparte și certurile și conflictele, care nu sunt bine primite pe parcursul acestei zile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel