In memoriam Luminiţa Gheorghiu. TVR difuzează o serie de filme și programe cu aparițiile regretatei actrițe

Data publicării:

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, prezenţă de neegalat în filmele româneşti ale ultimilor ani, cunoscută publicului pentru roluri din filme precum „Moromeţii”, „Campioana”, „Poziţia copilului” sau „Moartea domnului Lăzărescu”, a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani, lăsând un gol imens pe scena şi în filmul românesc. 

„Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Luminița Gheorghiu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând în acest weekend, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova, sub genericul In Memoriam, filme şi programe ce stau mărturie pentru talentul şi dăruirea sa artistică”, transmite Televiziunea Română. 

Consacrarea în cinematografie a prestigioasei actriţe Luminiţa Gheorghiu a venit odată cu lansarea filmului „Moromeţii”, pelicula din 1988 considerată deopotrivă de public şi de criticii de film drept una dintre cele mai mari realizări ale cinematografiei româneşti.

Rolul Catrinei Moromete va rămâne întotdeauna asociat cu emoţia, forţa şi expresivitatea inegalabilă a Luminiţei Gheorghiu. Pentru telespectatorii săi, TVR 1 va difuza sâmbătă, 10 iulie, de la ora 21:10, capodopera cinematografică semnată de regizorul Stere Gulea.

„Moromeţii” spune povestea destrămării unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și de a nu-şi vinde din pământ.

Distribuția filmului i-a reunit pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu şi Marius Badea. (Filmul „Moromeţii” va fi difuzat sâmbătă, 10 iulie, de la ora 23:00 şi la TVR Internaţional şi TVR Moldova.)

La TVR 2, vor fi difuzate două filme „In memoriam Luminiţa Gheorghiu”, sub genericul Duminica Filmului Românesc.  În data de 11 iulie, de la ora 13:10, puteţi urmări „Campioana” (1990), o viziune artistică dedicată succeselor gimnasticii femine româneşti. Sub bagheta regizoarei Elisabeta Bostan, lumea gimnasticii este prezentată cu realism şi antrenamente autentice, ţinând cont că Izabela Moldovan, interpreta rolului principal, era la acea dată membră în lotul de junioare de la Deva, alături de Lavinia Miloşovici.

La 10 ani, Corina visează să fie admisă la celebra școală de gimnastică de la Deva. Mai întâi respinsă, Corina reușește, prin antrenament și sacrificii, să treacă testul de admitere, la fel ca prietena sa cea mai bună, Maria. Dar adevărata luptă de-abia acum începe: să ajungă cele mai bune din lume. De la sala de antrenament şi până la podiumul competiției internaționale, drumul este lung, obositor și presărat cu dificultăți. Din distribuţie fac parte actorii Mircea Diaconu, Carmen Galin, Diana Lupescu, George Mihăiţă, Maria Ploae, Dinu Manolache şi Luminiţa Gheorghiu, în rolul mamei eroinei principale.

Filmul serii, de la ora 20:10, este „Moartea domnului Lăzărescu”. Pentru rolul asistentei Mioara Avram, Luminiţa Gheorghiu a primit din partea Asociației Criticilor de Film din Los Angeles distincția “Cea mai bună actriță într-un rol secundar” (2006) şi a fost, de asemenea, invitată specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006).


Regizat de Cristi Puiu în 2005, „Moartea domnului Lăzărescu” se bazează pe un caz real şi prezintă povestea unui pensionar (Lăzărescu Dante Remus, interpretat de Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la ocuparea locurilor din spitale şi plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Este impresionantă interpretarea Luminiţei Gheorghiu în rolul asistentei Mioara - într-o lume cinică, ea este singura care întruchipează un personaj uman, blând şi empatic.

Programe „In memoriam Luminiţa Gheorghiu”,  la TVR 3. Duminică, 11 iulie, de la ora 17:00, sunteţi invitaţi să revedeţi un interviu memorabil oferit de actrița Luminiţa Gheorghiu realizatorului Marius Constantinescu, într-o ediţie a magazinului de cultură urbană „Top cultura”. (Programul va fi difuzat sâmbătă, 10 iulie, de la ora 17:30 pe TVR Moldova şi duminică, 11 iulie, de la ora 16:30, pe TVR Internaţional).


De la ora 17:30, „Parteneri de weekend” ne oferă posibilitatea unei întoarceri în timp, redescoperind-o pe actrița Luminita Gheorghiu altfel: „o doamnă care se simte bine în casa ei de la Bușteni, care își primește musafirii cu dragoste și discută cu plăcere despre momentele minunate ale carierei sale”. Printre acestea, câteva amintiri despre filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. (Programul va fi difuzat duminică, 11 iulie, de la ora 16:00, pe TVR Internaţional și de la ora 17:00 pe TVR Moldova).

Luminiţa Gheorghiu s-a născut la București, pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Cojar, și a debutat cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra, în 1971. După absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar din 1976 a jucat pe scena Teatrului Bulandra, din Bucureşti.


Cariera cinematografică a început cu rolul din „Stejar, extremă urgenţă“ (1974), în regia lui Dinu Cocea, iar cel mai recent film al său a fost „Aferim!” (2015), în regia lui Radu Jude. Printre alte filme în care a jucat: „Priveşte înainte cu mânie” (1993), de Stere Gulea, „Marfa şi banii” (2001), de Cristi Puiu, „A fost sau n-a fost?” (2006), Corneliu Porumboiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), de Cristian Mungiu, „Francesca” (2009), de Bobby Păunescu, „Aurora” (2010), de Cristi Puiu, sau personajul central din „Sunt o babă comunistă” (2013), de Stere Gulea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel