Ignat 2021, tradiții și superstiții. De ce trebuie sa vezi sânge astăzi și ce pățesc cei care muncesc

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Potrivit tradiţiei, „Ignatul porcilor“ este pe 20 decembrie.

Potrivit tradiției, „Ignatul porcilor“ este pe 20 decembrie, atunci când în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Ignatie Teoforul, cel despre care se spune că a fost ţinut în braţe chiar de Iisus Hristos, pe vremea când era copil. Tăiatul porcului este un obicei important pentru români, iar sângele este alimentul central. Porcul și sângele lui simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea.

În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbește”. Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât doar lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice. În mai multe zone ale țării, animalul este stropit cu apă sfințită înainte de a fi sacrificat și este așezat cu capul spre răsărit. Se spune că dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli.

De ce se urcă copiii călare pe porc

Tăierea porcului se face prin înjunghiere, apoi animalul este pârlit, spălat cu mălai și acoperit cu o pătură. În cele mai multe zone ale țării, animalului i se face o crestătură în formă de cruce. Se spune că în acest mod carnea lui va fi binecuvântată. Copiii se cațără călare pe porc, ca sa aiba noroc tot anul.

 

Citește continuarea pe DC NEWS.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel