Horia Patapievici, despre arta din România. Ce acuzații face filosoful: „Statul ucide artistul. Nu au valoare”

Data publicării:
Sursă foto: Youtube/ Fain și simplu cu Morar, Horia Patapievici
Descriere foto: Sursă foto: Youtube/ Fain și simplu cu Morar, Horia Patapievici

Celebrul Horia Patapievici a vorbit despre artiștii din România, dar și despre tehnologia din ziua de azi. 

Horia Patapievici a fost prezent în podcastul lui Morar, Fain și Simplu, acolo unde a adus vorba despre diverse subiecte. De această dată, însă, eseistul a vorbit despre tehnologie, oferind și câteva sfaturi despre viață, mai ales tinerilor și nu numai. Arta, de asemenea, este un alt subiect sensibil pentru Patapievici, fenomen pe care îl regretă în România prin simpla necunoaștere pe scena internațională a acestui domeniu artistic.

Ce părere are Horia Patapievici despre tehnologie

Patapievici consideră că telefonul mobil, cât și laptopul pe care le-a avut la întâlnirea cu Mihai Morar, sunt device-uri fără de care nu s-ar mai putea organiza.

„Telefonul pe care îl am este o pură minune estetică. Totul e frumos la el. La ce-mi folosește. Nu mai pot organiza timpul pe care îl am fără agenda lui, sistemul lui (n.r. despre telefon). Telefoanele, accesul la internet, faptul că pot citi cărți de pe el. Să vă zic ceva cu calculatorul. Faptul că, corpul de literă și luminozitatea face așa de lizibilă pagina eu pot exploata timpul pe care îl am la dispoziție. Atunci când jumătate de oră este moartă, îmi accesez cărțile de pe telefon și nu pierd timpul. Nu mi-am pierdut timpul. Accesul la instrumente, pentru mine, dicționare, etimologii pentru cuvinte, opere, la care nu ai acces în orice bibliotecă. Faptul că am zeci de mii de volume pe care mi le-am organizat cum funcționează mintea mea, pe teme, cronologic, pe sub teme, iar eu am acces la această memorie mobilă aproape instantanee, asta e e de enorm ajutor. Eu mi-am exportat o parte din minte în acest instrument , care nu e doar un depozit, pentru că prin accesul al internet e mereu viu, e alimentat. În același timp mă deprimă când văd prin restaurante cum oamenii stau față în față și fiecare se uită în chestia asta.”, a punctat filosoful.

Horia Patapievici, sfat pentru tineri

Invitatul vine și cu un sfat de folos în mod special pentru pentru cei tineri, dar acesta este valabil pentru toată lumea. Filosoful îndeamnă oamenii la a se lua în serios cu adevărat pentru a avea o viață mai bună.

„Luați-vă viața în serios. Dacă vă luați cu adevărat în serios, nu aveți cum să nu o faceți prin intermediul mecanismului de lift me up. Și atunci, te orientezi către ce te ridică, inclusiv în ceea ce se numește distracție. Te vei orienta către distracțiile care te sporesc, nu către cele care te disipă, fie sub forma drogurilor, a băuturii. ”, a mai precizat acesta.

Ce spune Horia Patapievici despre artiștii din România

Patapievici a discutat și despre fenomenul plastic din țara noastră. Astfel, acesta a vorbit despre semnificația implicării statului în procesul valorizării artei.

„Când statul vrea să intervină în acest cercuit al artei în societate prea devreme, ucide artistul. Și știți cum se vede asta? Prin faptul că artiștii noștri n-au circulat deloc în străinătate, ca urmare, nu au cotă de piață. Nu au valoare. Și nu pentru că sunt inestimabili, sunt neprețuiți, ci pentru că n-au preț. N-au preț pentru că prețul e foarte scăzut. Prețul pe care l-a atins pe piața noastră Grigorescu a fost într-o vânzare de 340.000 de euro. E ce mai vândută artă din România.”, a mai spus Horia Patapievici. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel