GUINNESS WORLD RECORDS: Seniorul bucureștean DUMITRU COMĂNESCU, recunoscut oficial, la 1 an de la dispariție, CEL MAI VÂRSTNIC BĂRBAT AL PLANETEI

Data publicării:
Dumitru Comănescu
Descriere foto: Dumitru Comănescu

La 1 an de la trecerea în neființă a distinsului senior centenar Dumitru Comănescu, oficialii Guinness World Records l-au declarat Cel mai Vârstnic Bărbat al Planetei.

”Suntem mândri de această recunoaștere binemeritată!”, a spus Alexandra Dobre, Director General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

”Fiecare întâlnire cu domnul Dumitru Comănescu a fost o veritabilă lecție despre viață și credință, despre responsabilitatea pe care o avem față de fiecare suflet pe care îl întâlnim, despre puterea de a depăși și învinge marile, dar și micile încercări ale vieții, despre virtute, omenie, bunătate și înțelegere. Gândurile frumoase, pline de înțelepciunea omului care a privit atâta vreme viața drept în ochi, ne-au fost transmise cu infinită caldură si bunătate. Ne-a surprins mereu cu vioiciunea făpturii sale, cu sfaturile și îndemnurile optimiste și ne-a lăsat amintiri de neuitat”.

 

De acum, Capitala și România se află pe pe harta longevității mondiale!

 

Dumitru Comănescu ne-a părăsit pe 27 iunie 2020, la 111 ani și 231 de zile și, timp de o lună a fost deținătorul acestui record unic, o premieră absolută pentru Europa de Est.

Beneficiar al Proiectului VIEȚI CENTENARE și declarat oficial Cel mai Vârstnic Cetățean al Municipiului București, domnul Dumitru Comănescu devenea pe 28 mai 2020, conform The Gerontology Research Group (GRG), cel mai longeviv bărbat în viață al Planetei. Avea 111 ani și 7 luni.

 

În anul 2019 a fost premiat în cadrul Proiectului VIEȚI CENTENARE, derulat prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti CSMB cu suma de 5.000 lei și o plachetă onorifică, drept „omagiu adus vieții şi contribuţiei la dezvoltarea societăţii şi a comunităţii Municipiului Bucureşti şi ca o recunoaştere a respectului și preţuirii faţă de seniorii bucureşteni”. 

Până în prezent, 152 de seniori bucureșteni au beneficiat de Proiectul VIEȚI CENTENARE.

 

Urmare a demersurilor efectuate de CSMB, pe 29 iunie 2019, Dumitru Comănescu era declarat oficial de către Direcția pentru Evidența Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, “Cel mai vârstnic cetăţean român al Municipiului Bucureşti”.

În 2020, deși distanțarea socială datorată pandemiei COVID-19 nu a permis să fie alături și de seniorii centenari, așa cum și-ar fi dorit, echipa CSMB a lansat în cadrul Proiectului VIEȚI CENTENARE, Campania ”VIAȚA la PUTEREA 100”. 

Câțiva Centenari au transmis îndemnuri, încurajări și mesaje mobilizatoare; printre aceștia, și domnul Dumitru Comănescu: ”Niciuna din greutățile vieții nu m-a învins! Împreună vom trece și peste asta! Stăm acasă și totul va fi bine!”.

 

Pe 23 iunie 2020, Dumitru Comănescu a fost decorat cu distincția CRUCEA PATRIARHALĂ pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății”. ”Este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un creștin ortodox mirean. Și pentru aceasta, vă multumesc cu recunoștință!”, a spus atunci Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, Patriarhul Bisericii Oxtodoxe Române. A fost onorată astfel, o viață exemplară, definită de cumpătare, înțelepciune și credință în Dumnezeu.

 

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, comuna Drăgăneasa, judeţul Prahova. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să își găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. Abia împlinise 86 de ani când s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, domnul Comănescu s-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi a luat locul 5 pe ţară, așa încât şi-a prelungit activitatea… Secretul longevităţii sale a fost dragostea pe care i-a oferit-o familia, fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoţi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel