Grigore Leșe, lecție de patriotism: "Nu sunt o vedetă. Nu sunt la modă”

Data publicării:
Grigore Leșe, lecție de patriotism: "Nu sunt o vedetă. Nu sunt la modă”. Captură video Kanal D
Descriere foto: Grigore Leșe, lecție de patriotism: "Nu sunt o vedetă. Nu sunt la modă”. Captură video Kanal D

Grigore Leșe a vorbit despre dragostea de țară, despre muzica sa și despre modul în care a ales să-și trăiască viața. 

Născut în Țara Lăpușului, a început să horească încă de la vârsta de 3 ani, întreaga sa carieră artistică este marcată de aproape 1000 de concerte susținute în țară și străinătate, și  de lansarea a peste 100 de cântece și a 9 albume cu muzică străveche. Realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie, autor a patru cărți, doctor în muzică și doctor Honorius Causa al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, Grigore Leșe poate fi considerat o adevărată comoară a folclorului românesc. 

Invitat în emisiunea "40 de întrebări cu Denise Rifai", de la Kanal D, Grigore Leșe a fost întrebat dacă se consideră patriot.

"Sunt patriot prin ceea ce fac, performez în artă. Ce înseamnă să fii patriot? Nu moștenești patriotismul, devii patriot, prin performanțe personale. Eu n-am transformat cântecul în business. În momentul în care te duci spre business lucrurile se schimbă", a spus Grigore Leșe la "40 de întrebări cu Denise Rifai".


Grigore Leșe: Eu sunt un cântăreț care s-a apropiat de știință

Marele artist spune că nu se consideră vedetă, ci un muzician care s-a apropiat de știință. 

"Nu sunt o vedetă. Nu sunt la modă. Eu dezvolt un proiect pentru muzica profundă, un proiect pentru România. Aici este neînțelegerea. Oamenii vor tot timpul să mă pună într-o echipă. Pe drumul ăsta cred că sunt singur, cu muzicile profunde din muzica tradițională. Eu sunt un cântăreț care s-a apropiat de știință. Acasă am întâlnit o știință pură, empirică.  Grigore Leșe nu este nici rapsod, nu e nici cântăreț, este muzician. Să se înțeleagă foarte bine asta. Nu se înțelege, din păcate. Artiști sunt puțini", a precizat Grigore Leșe la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

Grigore Leșe: Viața e ca un ghem. Eu trebuie să descâlțesc ghemul, trebuie să dau sens

În plan personal, Grigore Leșe este divorțat și are un fiu, în vârstă de 40 de ani. Artistul a divorțat de Maria Voichița Grigore, căreia i-a lăsat casa din Cluj. Cei doi au rămas în relații bune, iar fosta soție încă îl așteaptă „acasă”.


"Vă mai așteaptă acasă fosta soție?", l-a întrebat Denise Rifai pe Grigore Leșe.

"Dar cum să nu mă aștepte. Când mă duc la Cluj, vine acolo, merge la concertele mele. Ea e singură acolo, eu sunt singur aici. E copilul, are 40 de ani. Eu am o cruce de dus. Întâlnirile astea nu mai depind de mine, că m-oi întoarce, nu vreau să mă declar fiu risipitor. Eu am luat o hotărâre. Viața e ca un ghem. Eu trebuie să descâlțesc ghemul, trebuie să dau sens", i-a răspuns Grigore Leșe lui Denise Rifai.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel