Greșeala pe care o face toată lumea atunci când se spală pe dinți. 4 pași pentru o respirație proaspătă

Data publicării:
Majoritatea oamenilor nu își curăță și limba. Unsplash.com/ autor Diana Polekhina
Descriere foto: Majoritatea oamenilor nu își curăță și limba. Unsplash.com/ autor Diana Polekhina

Chiar dacă vă spălați dinții de două ori pe zi, folosiți ața dentară frecvent și mergeți la dentist pentru detartraj de două ori pe an, este posibil să treceți peste un pas esențial pentru o sănătate orală optimă.

Specialiștii atrag atenția că majoritatea oamenilor ignoră igiena unei părți importante, și anume limba.

Oamenii se concentrează doar pe curățarea dinților și neglijează involuntar limba, spune James Wanamaker, DDS, membru al Asociației Stomatologice din New York și partener la Smiles of Skaneateles.


Limba poate acumula bacterii și compuși volatili ai sulfului, spune dr. Wanamaker. (Traducere: Când limba nu este curată, respirația miroase urât.)

Deci, pentru a susține o igienă oralăcu adevărat sănătoasă, curățarea limbii este esențială. Iată cum să o faceți corect.

 

Cum să vă curățați limba

 

Începeți prin folosirea aței dentare și apoi spălați-vă dinții timp de două minute (da, în această ordine). Acum sunteți gata să vă spălați limba. Există două moduri: fie cu o periuță de dinți tradițională, fie cu o răzuitoare pentru limbă (un instrument din plastic sau metal conceput pentru a îndepărta stratul superior de bacterii și acumularea de alimente).


Dacă folosiți o periuță de dinți, pur și simplu așezați-o pe partea din spate a limbii și periați-o ușor cu mișcări scurte înainte și înapoi. Scopul este de a vă peria întreaga suprafață a limbii.

Dacă folosiți un răzuitor pentru limbă, așezați-l în partea din spate a limbii și trageți-l ușor înainte spre vârf. Faceți acest lucru de mai multe ori, clătind răzuitorul după fiecare trecere. "Aveți grijă să nu aplicați prea multă presiune, deoarece este posibil să vă tăiați sau să vă răniți limba", a declarat dr. Wanamaker pentru Livestrong.

Și, în timp ce obiectivul dvs. este să ajungeți și să eliminați toate bacteriile rele de pe limbă, doar zgâriați (sau periați) atât cât vă simțiți confortabil.


De asemenea, în cazul în care vă întrebați, nicio tehnică de periere a limbii nu este mai bună decât cealaltă. Nu există dovezi fiabile că un răzuitor de limbă este mai eficient decât o periuță de dinți pentru curățarea limbii, spune dr. Wanamaker. Deci, este în mare parte o chestiune de preferință.


4 Beneficii ale periajului limbii

 

Curățarea limbii prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată câteva:

 

1. Îți îmbunătățește respirația

 

Acumularea de bacterii pe limbă poate duce la respirație urât mirositoare. Aproape jumătate dintre adulți au halitoză (cunoscută în mod obișnuit ca respirație urât mirositoare), potrivit unui articol din 2013 publicat în Journal of Natural Science, Biology and Medicine. Și, deși afecțiunea poate proveni dintr-o sursă non-orală, 90% din timp este o problemă legată de gură, inclusiv probleme cu limba.

 

Periajul limbii vă poate ajuta să împiedicați bacteriile dăunătoare care provoacă mirosuri neplăcute și vă oferă o respirație mai proaspătă. Într-adevăr, cercetările arată că splălarea zilnică a limbii poate reduce scorurile de acoperire bacteriană și compușii volatili ai sulfului care provoacă respirația urât mirositoare, spune dr. Wanamaker.


2. Reduce riscul apariției cariilor și a gingiilor

Aceleași bacterii (și particule alimentare) care provoacă respirația urât mirositoare care se acumulează pe suprafața limbii tale pot ajunge și la dinți și gingii. Și acest lucru poate contribui la probleme dentare, cum ar fi cariile sau boli ale gingiilor.


Unele studii sugerează că perierea limbii scade aceste bacterii rele din gură, spune dr. Wanamaker. Curățarea limbii de două ori pe zi timp de o săptămână a redus semnificativ prezența streptococilor mutans și a bacteriilor lactobacili (și a îmbunătățit mirosul gurii), potrivit unui studiu din martie 2005 în Tropical Dental Journal.

 

3. Ajută la prevenirea limbii păroase negre


Limba păroasă neagră este cam exact cum sună. Se întâmplă atunci când celulele moarte ale pielii se adună pe suprafața limbii, conform Clinicii Mayo, ceea ce face ca papilele (mici umflături pe limbă) să crească mai mult (de aici aspectul păros) și să colecteze alimente și bacterii. (Nu căutați acest lucru în Google Images. Aveți încredere în noi.)


Din fericire, afecțiunea este temporară și inofensivă, iar periajul frecvent al limbii - pe lângă o bună igienă orală generală - ajută la prevenirea (sau scăderea) afecțiunii prin eliminarea celulelor moarte, a bacteriilor și a resturilor alimentare.

 

4. Îți îmbunătățește gustul


În plus față de aspectul întunecat, limba păroasă și neagră poate modifica și gustul alimentelor, potrivit Clinicii Mayo.

Din nou, perierea limbii vă poate ajuta să eliminați pelicula de celule moarte și bacterii și să vă restabiliți papilele gustative la normal.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel