Goldie Hawn, regrete peste ani. Cum a ratat Oscarul: "Am uitat că a fost la televizor în acea seară"

Data actualizării: | Data publicării:
Goldie Hawn și Kurt Russell
Descriere foto: Goldie Hawn și Kurt Russell

Goldie Hawn, acum în vârstă de 77 de ani, stă în fața focului într-un birou cu lambriuri de lemn din casa ei din Pacific Palisades, în timp ce își amintește acele câteva secunde care i-au schimbat traiectoria vieții, dar pe care nu le-a trăit niciodată în mod direct. De-a lungul carierei sale deschizătoare de drumuri, care include filme clasice precum "Foul Play", "Private Benjamin", "Overboard" și "The First Wives Club", Hawn a creat o mulțime de personaje de neuitat și a cunoscut numeroase triumfuri artistice. Dar dacă ar putea să o ia de la capăt, ar merge la ceremonia din 1970.

 

În seara zilei de 7 aprilie 1970, actrița în devenire, în vârstă de 25 de ani, cu doar două filme la activ, se afla la jumătate de lume distanță de Dorothy Chandler Pavilion din Los Angeles când Fred Astaire a deschis un plic și a citit numele ei ca fiind câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru "Cactus Flower". În loc să se bucure de strălucirea istoriei televiziunii, vedeta din "Laugh-In" dormea adânc la Londra, în timp ce se apropia ora de apel pentru următorul ei film, "There's a Girl in My Soup", alături de Peter Sellers, titrează Variety.

"Am uitat că a fost la televizor în acea seară"

"Am uitat că a fost la televizor în acea seară", spune ea. "Apoi m-am trezit cu un telefon la ora 4 dimineața. Era o voce de bărbat și mi-a spus: "Hei, felicitări, ai reușit". Ce am primit?" "Ai primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar"." Hawn i-a mulțumit vocii fără trup, a închis, și-a sunat părinții și "a plâns bine".

Deși Raquel Welch a acceptat râvnita statuetă în numele lui Hawn în acea seară, Hawn nu a mai vizionat niciodată imagini ale momentului până acum câteva săptămâni, în timp ce călătorea cu Jimmy Kimmel, gazda Oscarului din acest an, la petrecerea unui prieten comun. "Mi-a spus: "Ai văzut vreodată partea în care ești anunțat de Fred Astaire?". Iar eu am spus: "Fred Astaire?!". El este idolul meu. Și nu știam că el a fost cel care mi-a anunțat numele. M-am emoționat când în sfârșit am văzut-o,” a mărturisit actrița citată de aceeași publicație.

Apariții nenumărate la premiile Oscar

Deși Hawn nu a fost în sală în acea seară, ea a revenit cu siguranță la Premiile Oscar, fiind nominalizată din nou în 1981 pentru "Private Benjamin", co-prezentatoare în 1987 (alături de Chevy Chase și Paul Hogan) și de 13 ori în calitate de prezentatoare, mai ales pentru un alt câștigător neprezentat, George C. Scott. În 1971, starul din "Patton" a boicotat premiile Oscar, deoarece se opunea ideologic ca actorii să fie puși în competiție unii împotriva altora. "Am fost amuzată și șocată", spune ea despre acel moment, care ar fi putut fi stânjenitor, dar care a fost dezamorsat de "Oh, Doamne!" și de chicotitul caracteristic al lui Hawn.

"Se pare că s-a născut cu asta - sincronizarea și simțul umorului."

Într-o familie în care toată lumea este celebră, Hawn nu pare să ia celebritatea prea în serios. "Kurt și cu mine suntem foarte asemănători", spune ea. "El nu se consideră un star de cinema. Nici eu nu mă consider. Niciunul dintre noi nu umblă cu gândul la așa ceva." Dar nu se poate greși impactul pe care l-a avut asupra vedetelor feminine, deschizând calea pentru generații de actrițe comice de primă mână, precum Meg Ryan, Sandra Bullock și Julia Roberts. Pe ecran, Hawn era în egală măsură prostuță și sexy, dar reușea cumva să fie subversivă.

"Este doar un talent intrinsec pe care îl are", spune Mel Gibson, care a jucat alături de Hawn în "Bird on a Wire", un succes de acțiune de la începutul anilor '90. "Se pare că s-a născut cu asta - sincronizarea și simțul umorului."

Dezamăgită de evoluția Oscarului

Într-o perioadă în care filmele se luptă pentru a deveni relevante, Hawn oferă o reamintire vitală a modului în care Hollywood-ul a fost odată despre farmec și distracție. "Înainte era elegant", spune ea despre premiile Oscar. "Nu sunt de modă veche, dar uneori glumele sunt de prost gust. Și îmi lipsește reverența. Lucrurile au devenit politizate. Vreau să văd oamenii în admirație. Vreau să-i văd pe oameni crezând din nou. Vreau să-i văd pe oameni râzând mai mult într-un mod care să nu fie doar pe seama altcuiva."

Pentru Hawn, premiile Oscar reprezintă o metaforă pentru ceea ce afectează societatea. Exemplul A: Will Smith care l-a pălmuit pe Chris Rock pe scenă anul trecut. "Este un indiciu al culturii noastre în acest moment", spune Hawn. "Adică, te poți uita la el și să spui: "Ce naiba s-a întâmplat?". Cineva și-a pierdut controlul. Și-au pierdut autoreglarea. Creierul lor mai mare nu gândea, iar ei au făcut ceva oribil și, de asemenea, nu au arătat nicio remușcare. Pentru mine, acesta este un microcosmos al lumii noastre, de multe ori. Chris a fost genial - și-a ținut și controlat în totalitate emoțiile, a fost capabil să stea în picioare cu demnitate. Acesta este un exemplu a ceea ce ne-am dori să arate lumea noastră. Dar, din nefericire, nu este așa în acest moment,” a mai mărturisit actrița conform aceleiași surse.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel