Ghimbirul, un elixir pentru sănătate. Nu o să-ți vină să crezi ce boli te ajută să combați

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Ghimbirul devine tot mai prezent în viața noastră deoarece aduce numeroase beneficii pentru sănătate, dar și pentru că ajută la reducerea simptomelor anumitor boli. Află ce boli poate combate și când nu ar trebui să-l consumi.

Originar din Asia și Asia de Sud-Est, ghimbirul este din ce în ce mai folosit în Spania, fiind un bun condiment, cât și datorită proprietăților sale medicinale. Beneficiile ghimbirului au fost studiate și documentate pe larg și deși nu este de obicei folosit ca tratament principal împotriva bolilor, este considerat un bun supliment pentru multe dintre ele.

Cel mai obișnuit mod de a consuma ghimbirul este sub formă de ceai, dar acesta nu este singurul mod în care îl putem adăuga la dieta noastră echilibrată. În căutarea beneficiilor sale pentru sănătate, este adesea folosit ras sau pudră, pentru a aduce un gust special în preparatele cu carne și pește, supe, salate sau legume sotate. O altă opțiune disponibilă este consumul sub formă de capsule.

Bolile pe care ghimbirul le combate

Ghimbirul poate fi eficient împotriva grețurilor, în special celor care apar dimineața în timpul sarcinii, dar și celor care apar după anumite intervenții chirurgicale. De asemenea, s-a studiat efectul său asupra grețurilor cauzate de chimioterapie, dar în acest caz mai sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma (sau nu) eficacitatea sa. În cazul femeilor însărcinate, nu este întotdeauna recomandat, așa că este necesar să consulți un medic în prealabil.

Persoanele care suferă de osteoartrită și au folosit ghimbir au observat reducerea durerii și a rigidității specifice acestei boli care afectează articulațiile. Se crede, de asemenea, că poate ajuta la reducerea nivelurilor de zahăr din sânge, deși datele provin dintr-un studiu mic, iar capacitatea sa antidiabetică este încă în perioada de cercetare.

Sursă foto: Freepik

Ghimbirul accelerează golirea stomacului, ceea ce poate fi de mare ajutor în cazurile de indigestie cronică. Există, de asemenea, studii care indică faptul că ghimbirul poate ajuta la reducerea colesterolului rău, a colesterolului total și a trigliceridelor din sânge. Una dintre cele mai frecvente utilizări ale ghimbirului este reducerea durerii, ceea ce este eficient și în cazul durerilor cauzate de menstruație, în special atunci când este luat de la început.

Gingerol este principalul compus bioactiv din ghimbir și este responsabil pentru multe dintre beneficiile acestei plante pentru sănătate, deoarece are efecte antiinflamatorii și antioxidante, ajutând, de asemenea, la reducerea stresului oxidativ. Se consideră, de asemenea, că gingerolul poate avea proprietăți anticancerigene și de protecție, precum și să încetinească procesul de îmbătrânire.

S-a studiat posibilitatea folosirii antioxidanților și compușilor bioactivi din ghimbir împotriva stresului oxidativ și inflamației cronice, care accelerează procesul de îmbătrânire și favorizează apariția bolilor precum Alzheimerul. Ghimbirul poate îmbunătăți funcția cerebrală și ne poate proteja împotriva daunelor provocate de înaintarea în vârstă, notează 20minutos.es.

De asemenea, reduce riscul de infecții, inhibând creșterea multor tipuri de bacterii și virusuri, ajutând la combaterea răcelii și gripei. Proprietățile sale antiinflamatorii contribuie la întărirea sistemului imunitar, având efecte pozitive în fața tulburărilor autoimune, dar și favorizează pierderea în greutate prin stimularea arderii caloriilor: reduce greutatea corporală, scade raportul talie-șold.

Contraindicații ale ghimbirului

Despre ghimbir se spune că are numeroase beneficii, dar este important să fim conștienți și de contraindicațiile sale, deoarece nu poate fi întotdeauna consumat liber. Nu este recomandat să fie luat în cazul administrării de anticoagulante, a medicamentelor pentru hipertensiune, în caz de hemofilie sau diabet, probleme cardiace, calculi biliari și în etapa finală a sarcinii. Dacă aveți întrebări, cel mai bine este să consultați un medic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel