Furunculul, infecția firelor de păr. De ce apare, cât durează, cum îl tratezi și când e cazul să te alarmezi

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor freestocks
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor freestocks

Furunculul este o infecție a foliculului de păr. De ce iese și ce trebuie să facem.

Furunculul este o infecție de natură bacteriană sau fungica a foliculului de păr. Pentru că infecţia foliculului de păr poate apărea oriunde, nu numai la nivelul scalpului, furunculul poate şi el apărea oriunde (pe gât, pe faţă, pe coapse, sau pe fese).

Furunculul - Cauzele infecției

Furunculul este o infecţie produsă de Stafilococul aureus, dar infecţia poate fi cauzată şi de alte bacterii.

Transmiterea infecţiei se face prin contact direct şi se face pe fondul unui sistem imunitar slăbit, o imunitate care nu poate face faţă atacului unui stafilococ. În plan real, este foarte posibil ca persoanele care dezvoltă un furuncul (sau mai mulţi) să fie purtătoare cronice de stafilococ şi tocmai pe acest fond pot apărea aceste semne infecţioase.

Furunculul are forma unei umflaturi roşii, care poate dezvolta în vârf un punct alb (puroi). După un timp, umflătura se poate sparge, eliminând puroiul. Dimensiunea furunculului poate varia. Cel mai mic poate fi mai mic decât un bob de mazăre, cel mai mare poate ajunge de dimensiunea unei mingi de golf.

 

Evoluţia furunculului durează aproximativ 10-14 zile. Dacă pacientul nu apelează la un tratament chirurgical de specialitate, furunculul se vindecă de la sine, dar va lăsa în urmă o cicatrice inestetică.

Furunculul - Simptome

Furunculul se dezvolta la nivelul pielii ca o umflătură benignă, este foarte asemănătoare cu un coş. Numai că, pe măsură ce trece timpul, umflatura poate deveni tare şi dureroasă şi apare senzaţia de arsură locală. Puroiul se formează de la acumularea sub piele a bacteriilor şi a celulelor epiteliate moarte.

Furunculul se sparge atunci când presiunea acestei acumulări creşte. Durerea devine puternică în perioada de dinaintea spargerii furunculului. După ce se sparge, durerea începe să se amelioreze. Dezvoltarea mai multor furuncule pe o anumită parte a corpului are un nume special, carbuncul. Prezenţa unui carbuncul poate genera febră şi frisoane.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel