Fuego și-a deschis sufletul, în prag de sărbători. Cum l-a afectat pandemia pe artist: „Mi-e teamă și am întrebări și incertitudini, dar stau demn”

Data publicării:
EXCLUSIV

Paul Surugiu - Fuego, unul dintre cei mai iubiți artiști ai României, a vorbit, într-un interviu pentru Spectacola, despre principii, despre muncă și dedicare, dar și despre răsplată.

De 25 de ani, Fuego bucură publicul prin muzica sa. A muncit din greu pentru a-și câștiga aprecierea, iar rezultatul este cel căutat de artist. Talentul și carisma l-au urcat pe scenă, iar munca, determinarea și caracterul l-au plasat direct în inimile oamenilor.

 

„Am principii, n-am făcut compromisuri, am întors și celălalt obraz”

 

Spectacola: Ești unul dintre cei mai iubiți artiști din România și ai reușit sa ții publicul lângă tine constant. Care este secretul tău? Cum menții dragostea publicului?

Paul Surugiu - Fuego: Într-adevăr, mă mențin pe baricade de peste 25 de ani și asta a fost de fapt și cea mai mare provocare a carierei mele. Am mai spus-o de multe ori – nu e foarte complicat să ai succes, să atingi culmi, mai ales în zilele de azi, dar e foarte greu să te menții și să parcurgi etape. Nu am un secret anume, în schimb am o anumită conduită de la care nu mă dezic. Am principii, n-am făcut compromisuri, am întors și celălalt obraz, mi-am văzut de drum, mi-am făcut treaba cu profesionalism. Cumva, seriozitatea este ingredientul de bază și desigur, fără doar și poate, puterea de muncă și perseverența. Pare simplu la prima vedere, dar vine la pachet cu sacrificii, cu nopți nedormite, cu program haotic, cu o viață total diferită de a celorlalți.
 Dar eu nu mă plâng niciodată, pentru că asta e menirea mea și asta-mi place să fac! Apoi am încercat mereu să mă reinventez, să vin cu ceva noi, să surprind, să schimb, să fac multe piese noi, din genuri diverse, să fiu în atenția oamenilor, să ofer calitate la sala de spectacol. Și iată că până să ne pună pandemia zăvor, aveam 14 ani de turnee naționale, fără întrerupere, de două ori pe an, cu spectacole sold-out, în orașele din țară, unde e mai complicat ca în București să aduci oamenii să plătească bilet să te vadă. De acolo vine dragostea oamenilor. Nu am milioane de fani. N-am zis asta niciodată, e doar o glumă proastă. Am publicul meu, care mă iubește și pe care nu vreau să-l dezamăgesc vreodată! 

Spectacola: Pe lângă muzica, vii în fața publicului și din postura de realizator Tv. Cum te-ai adaptat acestei provocări? Este platoul de filmare diferit de scenă?

Paul Surugiu - Fuego: Am cochetat cu televiziunea de multă vreme. Am început la Neptun TV, timid, apoi la Etno TV, Național sau Favorit TV. Dar cu adevărat, cel mai important proiect al meu de realizator de televiziune, care m-a adus la un alt nivel și în care încerc să-mi pun tot sufletul și toată priceperea, alături de o echipă minunată, este cel de la TVR 2, cu emisiunea „DRAG DE ROMÂNIA MEA”, care a ajuns, iată, la cel de-al șaselea sezon. 
Provocarea a fost multiplă, mai ales că am venit cu un proiect atipic pentru tot ce se întâmplă azi pe la tv, pe la noi – un show de divertisment clasic, curat, fără picanterii. M-am adaptat rapid, lucrez foarte bine cu echipa TVR, profesioniști desăvârșiți. Firește că e diferită ipostaza de la televizor față de cea de pe scenă. Pe scenă e multă impovizație, este o altă legătură cu publicul. La televizor, țin foarte mult să transmit un mesaj coerent și să fac lucrurile ca la carte. Ador să mă implic în realizare, în montaj, în fiecare detaliu care ajunge să iasă pe post, mai ales că e o responsabilitate, cred eu. Nu știu câți văd lucrurile astfel, dar mi se pare că nu poți face chiar orice atunci când alegi să apari în fața oamenilor, mai ales la televiziunea publică! 


Spectacola: Cu ce noutăți vii în noul sezon al emisiunii?


Paul Surugiu - Fuego: Cu mai multă relaxare, cu invitați fresh, cu lucruri interesante despre România și despre invitații mei, care sunt fresh, dinamici, au surprize și fiecare dintre ei excelează în domeniul de activitate. Am schimbat multe lucruri și avem și publicul de acasă alături de noi, chiar dacă e pandemie, într-o metodă interesantă, pe un ecran led. Peste 100 de persoane participă activ la emisiune și se bucură împreună cu noi de momentele din emisiune! Avem omagii, apariții diferite față de cele pe care le știți, celebrări și multă emoție. 
Nu suntem comerciali neapărat, suntem clasici și ne place să oferim un divertisment împachetat în simplitate și calitate. În emisiunea mea voi promova mereu oamenii valoroși și-i voi arăta pe cei care muncesc, care depun efort, care pun accentele corect în muzica lor, care îmbină performanțele cu profesionalismul și care au ceva de zis, fie că sunt în culmea carierei, fie că sunt la început de drum. Și credeți-mă, sezonul acesta veți avea mai multe surprize interesante, celebrări, pe care-i păcat să le pierdeți! Dar n-are rost să fac reclamă fără să vedeți! Eu zic să vă uitați, pentru a avea duminici perfecte, de la ora 15.00, la TVR 2, locul în care aveți mereu programe de calitate! În prima zi de Paște, de la ora 15.00, o vom celebra pe doamna Irina Loghin, la împlinirea celor 60 de ani de carieră artistică. 

 

„Niciodată, dar niciodată pe lumea asta, nu am fost un egoist, nu am dat din coate doar pentru mine și nu am încercat să profit de cineva”

 

Spectacola: Cum te-a afectat pandemia de coronavirus? Ce ți-a lipsit cel mai mult în această perioadă?

Paul Surugiu - Fuego: Scena, publicul, contactul direct cu oamenii, concertele, agitația vieții mele și nebunia de a fi permanent în priză continuă, între toate activitățile vieții mele artistice, care s-au pus acum pe pauză, din punct de vedere concerte, evenimente, spectacole! Toate acestea îmi lipsesc enorm de mult! Am fost și sunt afectat. Nu pentru toate problemele pe care le putem depăși, ci pentru nesiguranță, pentru frica grea cu privire la ziua de mâine! Am fost afectat pentru că am pierdut nenumărați oameni dragi! Am învățat în ani că nu trebuie să mă încarc negativ, să-mi fac gânduri și să iau lucrurile ca atare. Zis și făcut! Mă țin departe de polemici și impresii. Mi se pare destul că oamenii se lovesc la orice pas, iar acum, cu atât mai mult, s-au divizat. Astfel că eu stau cu picioarele pe pământ.
De fapt, asta mi-a și arătat pandemia, că trebuie să fiu ancorat în concret și trebuie să fiu atent la mine, în primul rând. Niciodată, dar niciodată pe lumea asta, nu am fost un egoist, nu am dat din coate doar pentru mine și nu am încercat să profit de cineva. Eu știu că așa trebuie să fiu, dar lumea de azi îmi arată contrariul. Și-atunci mă gândesc – oare nu-i mai bine ca ei? Oare nu-i mai bine să trăiești în spirit egoist, în furtuni mari pitite-ntr-un pahar cu apă, decât să fii altruist, să ai inima deschisă, să fii sincer și să suferi pentru cei de lângă tine. 
Pandemia asta, cu toate malformațiile și greșelile ei, mi-a arătat cât de mici pot fi unii și cât de ușor influențabili. Mi-a scos mai în față răutatea din oameni și parcă m-a făcut să-mi dau seama, pentru vecie, că n-avem șanse de izbândă și că n-avem dreptul de-a ne da mari atunci când cineva, mai mult sau mai puțin corect, ne îngenunchează. Și dacă e să-mi duc confesiunea mea la final, pentru voi, vreau să vă spun că eu am învățat să iubesc mai mult, deși m-au rănit, am învățat să aștept și să încerc, ca întotdeauna, să văd optimismul dincolo de rău! Nu știu nici eu ce va fi, mi-e teamă și am întrebări și incertitudini, dar stau demn și încerc să trăiesc cea mai bună variantă din mine! Acum și mereu! 

Spectacola: Ce se intamplă cu spectacolul de la Sala Palatului? Când va mai avea loc?

Paul Surugiu - Fuego: Ar fi trebuit să-l facem în mai, pe 21, dacă ne reveneam, asta după ce l-am reprogramat deja de trei ori. Din nefericire, nu e posibil, în nici o formă. Am stabilit împreună cu toată echipa că îl mai amânăm o singură dată, până la finalul lunii noiembrie, când sperăm ca măcar cu 50% din capacitate și cu măști în sală să putem juca. Le mulțumesc tuturor celor care nu și-au retras biletele și așteaptă acest eveniment de anvergură, grandios – SIMFONIC. 
Îmi vor fi alături peste 140 de artiști pe scenă, dirijați de maestrul Daniel Jinga. Orchestra Metropolitană București și Corul Accoustic, împreună cu mine, vom crea o seară a muzicii de calitate, o poveste despre frumos, despre dragoste, despre puterea pe care sunetele o au asupra noastră. Celebrele mele piese, melodii de colecție, cântecele care m-au consacrat în cei 25 de ani de carieră se vor auzi diferit, în variantă simfonică, cu orchestrații spectaculoase. Concertul va avea mai multe surprize formidabile, de la noutăți muzicale, sonorități pline de patos și putere, până la invitați speciali și duete inedite!

Spectacola: Se apropie sarbatorile Pascale. Ce înseamnă Paștele pentru tine? Cum îl vei petrece anul acesta?


Paul Surugiu - Fuego: De fiecare dată, sărbătoarea aceasta ne face să ne întrebăm dacă suntem în regulă. Ni se pare că și găsim un răspuns, dar îl uităm adesea, după câteva zile, revenind la întregul noian de trăiri contradictorii din viețile noastre. Se spune că Paștele vine cu lumină, vine cu iertarea păcatelor și înseamnă un restart complet. Nu știu dacă e așa. Pentru mine, dincolo de orice altceva, perioada aceasta, de mic copil, aduce liniștea în jur. Eu văd treburile foarte simplu. N-am nevoie nici de petrecere, nici de grătare, nici măcar de o prezență în cartea de pontaj la biserică. Am nevoie să-mi aduc aminte de sacrificiile care s-au făcut pentru mine, am nevoie de o încărcare deplină a sufletului meu, trăind bucuria unui timp de calitate, a frumoaselor cântece bisericești din perioada asta, a Deniilor și a slujbei de Înviere, care are un farmec aparte.
Nu sunt o persoană habotnică și nu cred că viața se ghidează neapărat după preceptele credinței în totalitate. În schimb știu sigur că lumina aceasta simbolică care ne definește acum are rol de-a deschide uși, de-a ne trezi, de-a ne face să ne uităm mai cu atenție în jurul nostru. Anul acesta îl voi petrece alături de cei dragi mie, de mama și de bunica, lucru pe care anul trecut nu l-am putut face. Important, la toate aceste sărbători, este să fim aproape de oamenii pe care-i iubim! 

 

„Aveam tradiția cu oul roșu și cu banul, pe care o păstrez și azi, ca semn de prosperitate!”

 

Spectacola: Care sunt cele mai pregnante amintiri din copilarie, legate de aceasta sarbatoare?

Paul Surugiu - Fuego: Mi-aduc aminte ce frumos era când eram eu mic în preajma sărbătorii! Pe strada noastră mirosea a cozonaci, toți mergeam la cimitir, la morminte, le curățam și ne distram de zor, copiii fiind. Aveam tradiția cu oul roșu și cu banul, pe care o păstrez și azi, ca semn de prosperitate! 
Mergeam la Denii, la biserică, ne plăcea, cântam și așteptam cu interes seara de Înviere și desigur, primele zile, când ne revedeam cu familia lărgită, iar lunea mergeam la Udat, un obicei păstrat și azi în zona Transilvaniei. Mai apoi, aveam cu toții ceva nou, purtam haine noi și ne bucuram din nimic. Azi nu mai fac asta nici copiii și nici noi și parcă ni s-a dat de undeva o poruncă să vedem totul în nuanțe negative. Eu cred că lumina de zilele astea, ar trebuie să vină din noi. Să aprindem noi razele cerului cu speranța noastră și să ne pese mai mult de ce este în jur, de cei ca și noi și de fiecare moment pe care-l avem în viața asta. 

 

Fuego pictează și ajută artiștii să se promoveze

 

Spectacola: La tine, talentul a venit cu „carul”. Pe lângă muzică, dai viața și unor tablouri deosebite. Cum ți-ai descoperit această pasiune si unde pot admira oamenii picturile tale?

Paul Surugiu - Fuego: Pasiunea o am din copilărie. Am lăsat în plan secund, din păcate, pasiunea pentru pictat, axându-mă pe muzică. Acum vreo 12-13 ani, în Germania, la Ulm, în atelierul unui bun prieten, pictor român, aflat în turneu alături de Maria Butaciu, mi-am readus în viață dragostea pentru arta supremă a luminii, pictura, încercând să iau cât mai multe lecții de acolo. Și am continuat astfel, încet, să mai pictez din când în când. Încercările mele nu păreau a avea o finalitate exactă și parcă mi-era teamă să le arăt, pentru a nu fi considerate puerile sau modeste. 
Asta până când, printr-o întâmplare fericită, regretata doamnă Doina Păuleanu, vestit critic de artă român, pe care am pierdut-o din pricina virusului ucigaș anul acesta, mi-a văzut lucrările și m-a încurajat să le arăt public. În felul acesta, în 2015, a luat naștere proiectul “ART BY FUEGO”, inițiativa și comunitatea prin care ajut, din vânzarea operelor mele, tinerii talentați ai României, dar și artiști în vârstă cu probleme financiare. Firește că sunt un pictor amator, un autodidact, căruia nu i-a plăcut niciodată să facă ceva cu jumătate de măsură. Picturile mele pot fi admirate pe site-ul proiectului sau pe pagina de Facebook, dar și în expozițiile pe care le fac în țară. Am realizat până acum 16 astfel de evenimente, în locații exclusiviste, precum Casa Poporului, Palatul Culturii din Iași, Muzeul George Enescu sau Palatul Roznovanu, reușind să ajutăm peste 300 de artiști din vânzarea operelor. 

 

Povestea celor trei căței cu care apare în poze

 

Spectacola: Ți-am admirat cu toții fotografiile cu cei trei patrupezi (RICHY, RUBY și RIRY) și putem să ne imaginăm ce veselie este la tine în casă cu această formulă. Știam că în viața ta există Simba, un superb Akita Inu. Acum, te vedem alături de trei bichoni. Cine sunt micuții și ce rol au în viața ta?

Paul Surugiu - Fuego: Într-adevăr, cei trei micuți au făcut furori într-o postare a mea pe rețele de socializare. Am adunat un număr impresionant de aprecieri și m-am mirat cât impact pot avea animalele asupra percepției oamenilor. Nu sunt ai mei, din păcate. Sau din fericire! 


Sunt ai unor buni prieteni și m-am pozat cu ei de mai multe ori. Deși plini de energie, au stat fără răsuflare la poză. Sunt bucurii continue, care mă uimesc de fiecare dată cu istețimea lor și cu felul în care reușesc să se înțeleagă cu stăpânii lor. Și e foarte interesant că au reușit să-și dea seama ce vreau și să nu mă chinui deloc când am vrut să mă pozez cu ei! Într-adevăr, eu am câinele meu, un Akita Inu cu personalitate, care are 5 ani și care este cel mai bun prieten al meu. 
El mă înțelege, îmi e aproape și mereu mă uimește cu felul în care înțelege absolut tot! Nu știu cum se face, dar necuvântătoarele au o capacitate impresionantă de a ne înțelege pe noi și de-a ne arăta că în anumite situații ele au mai multă simțire și loialitate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel