Florin Zamfirescu a lansat volumul ''Actorie sau magie'': Sunt 40 de ani de când am început această carte

Data publicării:
Florin Zamfirescu a lansat volumul ''Actorie sau magie''. Captură Video YouTube
Descriere foto: Florin Zamfirescu a lansat volumul ''Actorie sau magie''. Captură Video YouTube

Volumul "Actorie sau magie. Drumul spre tine însuţi" al actorului Florin Zamfirescu a fost lansat joi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, în prezenţa autorului.

La eveniment au participat directorul MNLR, Ioan Cristescu, profesorul universitar Bogdana Darie, poetul, romancierul şi eseistul Aura Christi şi actorul Vlad Zamfirescu, fiul lui Florin Zamfirescu.

Ioan Cristescu a afirmat că volumul poate fi considerat un manual de arta actorului, dar poate fi şi un tratat de artă a teatrului.

"Iniţial, când am luat cartea, eram obişnuit ca actorii să scrie mai mult amintiri, mai mult memorii, cum a fost pe scenă, cum au lucrat. Am rămas surprins de faptul că domnul Florin Zamfirescu nu numai că îşi gândeşte propria artă, dar o gândeşte şi pentru alţii. Aproape fiecare capitol ar trebui luat şi studiat în sine, sigur cu referire la marile personalităţi ale teatrului universal, la marii teoreticieni ai teatrului şi de multe ori avem foarte interesante şi foarte pertinente puneri în context. Ceea ce m-a surprins cel mai tare au fost propriile definiţii pe care le dă dânsul unor termeni, unor concepte din teatru pe care simte nevoia să le clarifice şi să le redefinească", a spus Ioan Cristescu.

Directorul MNLR a apreciat că volumul poate fi considerat şi un testament de mare artist şi mare interpret, pentru că "Actorie sau magie. Drumul spre tine însuţi" poate să stea la baza pregătirii viitoare a tinerilor studenţi, indiferent că sunt actori, regizori sau teatrologi.

Bogdana Darie a afirmat că "Actorie sau magie. Drumul spre tine însuţi" este "o carte despre adevărurile actorului, este o carte despre adevărurile vieţii".

"E o carte care trebuie citită de toată lumea, pentru că vorbeşte exact despre adevăruri, despre ce înseamnă să fii în situaţia altcuiva, despre ce înseamnă să înţelegi nu personaje, ci oameni şi despre ce înseamnă să ai intuiţie în viaţă", a spus Bogdana Darie.

Florin Zamfirescu a mărturisit că volumul nu a apărut din dorinţa de notorietate. "Eu am scris o carte pentru oameni. (...) Am început s-o scriu cândva, demult, sunt 40 de ani de când am început această carte, pentru că e o carte care nu se poate scrie în două luni", a spus autorul.

"E o carte care e scrisă din intenţia de a păstra în memorie şi de a duce mai departe, d-aia uneori în carte am spus 'dacă nu eşti de acord cu mine, tu, cititorului, contrazice-mă, vino tu cu o idee mai bună'. Cartea e făcută din descoperiri. După aia am vrut să răspund întrebărilor tinerilor, că am fost şi eu tânăr şi îmi puneam zeci de întrebări înainte de a deveni actor şi nu avea cine să-mi răspundă. (...) Şi am spus 'ia să-i scutesc eu pe ăştia tineri de lipsa răspunsului'", a mai spus Florin Zamfirescu.

Volumul "Actorie sau magie. Drumul spre tine însuţi" a apărut la Editura Ideea Europeană, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel