Filmul "Annette", de Leos Carax, va deschide cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de la Cannes

Data publicării:
Filmul "Annette", de Leos Carax, va deschide cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Foto Facebook
Descriere foto: Filmul "Annette", de Leos Carax, va deschide cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Foto Facebook

Noul lungmetraj al regizorului Leos Carax, "Annette", primul turnat în limba engleză din filmografia cineastului francez, aşteptat cu nerăbdare de cinefilii din lumea întreagă, va deschide cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, potrivit unui comunicat publicat luni pe site-ul evenimentului.

Filmul "Annette", a cărui intrigă se desfăşoară în zilele noastre la Los Angeles, spune povestea lui Henry, un artist de stand-up cu umor feroce, şi a lui Ann, o cântăreaţă de renume internaţional. Sub luminile reflectoarelor, cei doi formează un cuplu strălucitor şi împlinit. Naşterea primului lor copil, Annette, o fetiţă misterioasă, cu un destin excepţional, le va bulversa vieţile.

Produs de Charles Gillibert, cel de-al şaselea lungmetraj regizat de Leos Carax, bazat pe o idee originală şi pe muzica duoului Sparks, îi va reuni pe marile ecrane pe actorii Marion Cotillard, Adam Driver şi Simon Helberg. Filmul "Annette" va fi proiectat în avanpremieră mondială - şi în competiţie - după ceremonia de deschidere, care va avea loc la Grand Theatre Lumiere din Palais des Festivals din Cannes. Pelicula va fi lansată simultan în cinematografele franceze.

Vizionar şi enigmatic, Leos Carax a semnat unele dintre cele mai frumoase scene din cinematografia franceză a ultimilor 35 de ani, printr-o filmografie care nu încetează să îi demonstreze măiestria în arta regizorală. Geniu poetic, cu o imaginaţie debordantă, Leos Carax, supranumit "copilul teribil al cinemaului francez", obişnuieşte să răstoarne codurile şi genurile pentru a inventa o lume populată de viziuni şi de fantome.

Atunci când avea doar 24 de ani, opera lui cinematografică a debutat cu o trilogie ce prezintă frumuseţea urbană şi nocturnă a unui Paris plin de magie. Turnat în alb negru, "Boy Meets Girl" (1984) este un omagiu adus filmului mut, universului lui Cocteau şi filmelor lui Godard.

Prin "Mauvais sang" (1986), un elogiu adus vitezei şi iubirii, cu Denis Lavant, Juliette Binoche şi Michel Piccoli, Leos Carax îşi impune stilul regizoral şi se bucură de succes pe plan internaţional. Dominat de un univers estetic pronunţat şi de un lirism asumat, acest film poliţist de factură expresionistă oferă spectatorilor o experienţă vizuală inedită.

În 1991, regizorul s-a lansat într-un proiect ambiţios, "Les Amants du Pont-Neuf": reconstituirea totală a unui cartier parizian şi filmarea-fluviu întinsă pe durata a trei ani au oferit acestei ode aduse iubirii frenetice un statut legendar în cinematografia franceză.

După opt ani de tăcere, "Pola X" (1999) marchează revenirea lui Leos Carax în competiţia Festivalului de la Cannes. După această adaptare a romanului "Pierre; or, The Ambiguities" de Herman Melville, cineastul francez a revenit pe Croazetă cu "Merde", un scurtmetraj extras dintr-o fantezie colectivă în trei părţi, "Tokyo!", regizată alături de Michel Gondry şi Bong Joon-ho şi prezentată în secţiunea Un Certain Regard în 2008.

În 2012, Leos Carax a fost selectat în competiţia de la Cannes cu "Holy Motors", o fantezie care aduce magie în realitate şi cotidian în fantastic, într-o nouă declaraţie de dragoste făcută cinematografiei, cu Denis Lavant, Edith Scob şi Eva Mendes.

"Fiecare film de Leos Carax este un eveniment. Şi acesta îşi respectă toate promisiunile! 'Annette' este un cadou sperat de îndrăgostiţii de cinema, de muzică, de cultură, de toate acele lucruri care ne-au lipsit de peste un an", a declarat Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de la Cannes.

"Nu am fi putut să visăm la o regăsire mai frumoasă cu cinemaul şi cu marele ecran, în acest Palais des Festivals, în care filmele vin şi îşi afirmă valoarea", a declarat Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. "Filmografia lui Carax se bazează pe acele gesturi puternice şi pe acele alchimii misterioase care compun secretul modernităţii şi eternităţii cinematografiei", a adăugat Thierry Fremaux.

Urmărind cu atenţie evoluţia situaţiei sanitare din Europa şi din lume, precum şi redeschiderea spaţiilor culturale din Franţa la jumătatea lunii mai, organizatorii Festivalului de la Cannes îşi continuă pregătirile, cu încredere şi determinare, pentru următoarea ediţie a evenimentului, notează Agerpres. 

Ceremonia de deschidere a celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc pe 6 iulie 2021. Ceremonia va fi transmisă în direct de postul CANAL+, precum şi în cinematografele partenere.

Juriul competiţiei, prezidat de regizorul american Spike Lee, va anunţa câştigătorii din palmaresul ediţiei din acest an în cadrul ceremoniei de închidere, programată pentru data de 17 iulie.

Filmele care vor alcătui Selecţia Oficială a festivalului vor fi anunţate la sfârşitul lunii mai 2021.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel