Filmele ''The Dark Knight'', ''Portocala mecanică'' şi ''Shrek'', incluse în National Film Registry

Data publicării:
Timothy Eberly , unsplash
Descriere foto: Timothy Eberly , unsplash

Filmul SF ''The Dark Knight'', thrillerul ''Portocala mecanică'', animaţia ''Shrek'' şi musicalurile ''Grease'' şi ''The Blues Brothers'' se numără printre cele 25 de lungmetraje care au fost selectate în acest an pentru a fi incluse în National Film Registry, prestigioasa arhivă de filme a Bibliotecii Congresului american.

Pe lista celor 25 de pelicule care vor fi conservate pentru generaţiile viitoare se află şi comedia "The Battle of the Century" (1927) - un film cu Stan şi Bran, de foarte puţine ori proiectat în public -, "Kid Auto Races at Venice" (1914) - un scurtmetraj cu Charlie Chaplin -, două producţii thriller - "Suspense" (1913) şi "The Man With the Golden Arm" (1955) - şi musicaluri - "Cabin in the Sky" (1943), "Wattstax" (1973) şi "Buena Vista Social Club" (1999).

Şapte filme regizate de cineaşti de culoare au fost de asemenea incluse în National Film Registry, inclusiv producţiile "Sweet Sweetback's Baadasssss Song" (1971, de Melvin Van Peeple), "Illusions" (1982, de Julie Dash) şi "Losing Ground" (1982, de Kathleen Collins).

"Outrage", regizat de Ida Lupino în 1950, şi "The Hurt Locker", regizat de Kathryn Bigelow, se numără printre cele nouă pelicule regizate de femei care au selectate în acest an.

În fiecare an, în luna decembrie, Library of Congress include în National Film Registry un număr de 25 de filme care au o înaltă semnificaţie culturală, socială şi estetică.

Titlurile sunt alese dintre sugestiile formulate de publicul larg pe site-ul Bibliotecii Congresului american şi în consultare cu reprezentanţii National Film Preservation Board. Aceste filme trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani.

În acest an au fost făcute peste 5.000 de propuneri. În urma celor 25 de filme selectate în 2020, numărul de pelicule incluse în National Film Registry a ajuns la 800, potrivit Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel