Filmele proiectate în cinematografe drive-in vor putea să concureze la premiile Oscar

Foto Jona, Unsplash.com
Descriere foto: Foto Jona, Unsplash.com

Academia de film americană (AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a făcut un nou pas în direcţia adaptării sale la împrejurările actuale marcate de pandemia de COVID-19 şi a decis că filmele proiectate în cinematografe de tip drive-in vor putea să concureze la aceste premii prestigioase în 2021

Academia de film americană şi-a modificat din nou regulamentul miercuri, adoptând o clarificare ce stipulează că filmele proiectate cel puţin o dată în cinematografe de acest tip vor putea să concureze la toate categoriile generale ale premiilor Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film".

Instituţia a menţinut celelalte cerinţe care sunt necesare pentru difuzarea obişnuită în cinematografe, inclusiv cea privind proiecţiile de minimum o săptămână în următoarele oraşe: Los Angeles, New York, San Francisco, Chicago, Miami şi Atlanta.

 

Criza sanitară globală a modificat programul premiilor Oscar, considerate cele mai importante recompense din universul celei de-al şaptea arte. În vară, instituţia americană a anunţat că va amâna viitoarea ediţie pentru 25 aprilie 2021, cu două luni mai târziu decât data prevăzută iniţial, fără să precizeze formatul ales pentru gală. Cu câteva luni înainte, AMPAS a aprobat şi o excepţie, pentru ca filmele care nu au fost proiectate în cinematografe, dar intenţionau să o facă, să poată fi candidate la Oscar, graţie difuzării lor pe platforme online, notează Agerpres. 

"Până la un nou anunţ şi doar pentru cea de-a 93-a ediţie a premiilor Oscar, filmele care aveau planificată premiera în cinematografe, dar care înainte au fost disponibile pe servicii de streaming, sunt eligibile pentru categoria 'cel mai bun film' şi la toate categoriile generale de specialitate", se arată într-un comunicat al Academiei americane.

Decizia reprezintă o măsură fără precedent pentru AMPAS, care a pledat întotdeauna pentru proiecţii organizate în sălile de cinema şi care este în continuare reticentă faţă de difuzările pe platforme de streaming, precum Netflix.

Până acum, normele prevedeau ca filmele ce aspiră la Oscar să fie proiectate în cinematografele din comitatul Los Angeles timp de cel puţin şase zile consecutiv, condiţie pe care Netflix a fost nevoită să o respecte pentru ca filmele "Roma" şi "Marriage Story" să fie eligibile la aceste trofee.

Ca urmare a incertitudinilor provocate de noul coronavirus, Academia americană a extins numărul oraşelor în care pot avea loc acele proiecţii obligatorii şi s-a arătat deschisă faţă de ideea difuzării filmelor candidate pe platforme de streaming, pentru ca, apoi, să accepte în competiţie şi filmele difuzate în cinematografe drive-in, o soluţie care a avut succes în contextul crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Dată: 08 oct 2020, 21:37 | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience