Filmele ''Iron Man'', ''Little Mermaid'' şi ''When Harry Met Sally'', incluse în National Film Registry

Data publicării:
When Harry Met Sally, captură video YouTube
Descriere foto: When Harry Met Sally, captură video YouTube

''Iron Man'', ''Little Mermaid'' şi ''When Harry Met Sally''  intră în categoria producțiilor care vor fi conservate de prestigioasa arhivă de filme a Bibliotecii Congresului american.

Superproducţia originală Marvel "Iron Man", filmul animat Disney "The Little Mermaid" şi comedia romantică "When Harry Met Sally", cu Meg Ryan şi Billy Crystal în rolurile principale, se numără printre cele 25 de lungmetraje care au fost selectate miercuri pentru a fi conservate în National Film Registry, prestigioasa arhivă de filme a Bibliotecii Congresului american, informează revista Variety.


Printre alte titluri celebre care vor fi incluse în National Film Registry se află o adaptare a filmului "Carrie" regizată de Brian De Palma, musicalul "Hairspray" realizat de John Waters, versiunea din 1950 a peliculei "Cyrano de Bergerac" şi comedia din anii 1990 "House Party".

Selecţia din acest an a mers înapoi pe firul istoriei aproximativ 124 de ani, până în 1898, anul în care a fost realizat filmul mut "Mardis Gras Carnival", iar producţia cea mai recentă care a fost selectată de Biblioteca Congresului american este drama indie din 2011 "Pariah", regizată de Dee Rees.

"Union Maids", unul dintre cele nouă documentare selectate în acest an, a fost nominalizat la Oscar şi prezintă povestea formării a trei sindicate ale femeilor în anilor 1930.

Dintre filmele selectate în 2022, cel puţin 15 au fost regizate sau coregizate de cineaşti de culoare, femei sau persoane din comunitatea LGBTQ+.

În fiecare an, în luna decembrie, Library of Congress include în National Film Registry un număr de 25 de filme care au o înaltă semnificaţie culturală, socială şi estetică.

Titlurile sunt alese dintre sugestiile formulate de publicul larg pe site-ul Bibliotecii Congresului american şi în consultare cu reprezentanţii National Film Preservation Board. Aceste filme trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani.

În urma celor 25 de filme selectate în 2022, numărul de pelicule incluse în National Film Registry a ajuns la 850, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel