Fiica oarbă din cauza mamei și soțul sinucigaș. Margareta Pâslaru dezvăluie adevărul din spatele știrilor îngrozitoare

Data actualizării: | Data publicării:
Margareta Pâslaru, sursa foto: Facebook
Descriere foto: Margareta Pâslaru, sursa foto: Facebook

Margareta Pâslaru a fost și va rămâne unul dintre simbolurile muzicii ușoare românești și o figură reprezentativă a anilor 70. Frumoasă, cu ochii albaștrii și un ton al vocii inconfundabil, artista a fost muza a 65 de compozitori, care au scris piese pentru ea și a înregistrat 788 de piese la radio și tv. Ba mai mult, dintre aceste piese unele au fost chiar compoziție proprie, cântăreața fiind pasionată de muzică, sub toate formele ei. Succesul însă,oricît de strălucitor ar fi el, nu avea să o apere de laturile mai puțin plăcute, ale vieții.

 

Născută pe 9 iulie, la București, Margareta Pâslaru avea să debuteze în muzică la vârstă de 15 ani, în 1958, la Casa de Cultură Grivița Roșie, acompaniată de Paul Ghentzer.

Margareta Pâslaru primește prima piesă la 15 ani

A fost descoperită de Ileana Pop în 1959 ca artist amator, iar pe 10 iulie 1960 apare în emisiunea lui Valeriu Lazarov „Toată lumea face sport” dedicată sportivilor români participanți la Olimpiada de la Roma. Margareta a interpretat cu acea ocazie „Piccolissima serenata” în limba italiană. În aceeași ediție mai evoluează și alte nume sonore ca: Coca Andronescu, Trio Grigoriu și Mircea Albulescu. În următoarea emisiune, în duet cu Marina Voica, lansează versiunea românească a piesei „Pe aripa vântului”, conform Wikipedia.

Prima piesă compusă pentru ea, a fost Chemarea Marii, a lui George Grigoriu care a fost marcat de vocea tinerei cu ochii albaștri și  a dorit să compună o piesă special pentru ea.

Maria Tânase: "Ascultă-mă pe mine, că-s vulpe bătrână"

Ani mai târziu, aceeași voce avea să o impresioneze și pe doamna cântecului românesc Maria Tănase, care avea să îi sugereze să cânte folclor.

„În cadrul repetițiilor cu piesa «Opera de trei parale», unde eu cântam melodiile în stil Brechtian,  așa cum mă îndruma regizorul Liviu Ciulei, am avut ocazia s-o întâlnesc pe Maria Tănase, și ea distribuită în piesă. Într-o zi, mi-a spus în felul ei unic: ”Ascultă, fă …tu trebuie să cânți muzică populară. Ascultă-mă pe mine, că-s vulpe bătrână…” Și am început să cânt. N-a existat apoi turneu, mai ales în străinătate, în care să nu cânt folclor. Pentru mine este o datorie de onoare să reprezint țara prin tot ce este mai valoros, mai original, izvorul și esența muzicii românești, folclorul nostru”, declara Margareta Pâslaru pentru Cancan.

Consecințe dure după plecarea în S.U.A.

Dar cu toată dragostea ei pentru țară, artista s-a văzut nevoită să părăsească locul pe care ea îl iubea atât de mult, în 1983, urmându-și soțul, pe Gheorghe Sencovici sportiv de performanță, peste Ocean. Această alegere a cântăreței avea să îi atragă furia regimului comunist iar consecințele nu au întârziat să apară.

La fel ca în cazul oricărui “trădător de neam” celebru,  Margaretei i-au fost retrase din magazine toate discurile și a fost interzisă la radio și la televiziune.

Ba mai mult, pentru a-i distruge complet imaginea vedetei, atât de iubită de public, Securitatea a demarat o amplă campanie de discreditare a acesteia, lansând zvonuri care mai de care mai cumplite.

Copilul orb și soțul spânzurat 

Unul dintre aceste zvonuri avea rolul să lovească în imaginea ei de mamă a acesteia, susținând  că artista ar fi fost extrem de nefericită că fiica sa Ana Maria nu a moștenit culoarea ochilor ei și ar fi apelat la o operație de schimbare a culorii, în urmă căreia fetița ar fi orbit.

Un alt mit care circula la vremea respectivă, și în spatele căruia se află aparatul denigrator al Securității, era acela că soțul artistei ar fi fost găsit spânzurat în podul casei.

Din fericire, nimic din toate acestea nu au fost adevărate, cei doi soți revenind în țară, imediat după Revoluție. Gheorghe Sencovici avea să decedeze în 2006, la vârsta de 61 de ani, fără a se cunoaște cauzele morții sale.

 

În prezent, Ana Maria Stencovici, fiica Margaretei Pâslaru,  a rămas în America, unde acum este Senior Partner într-o companie multinaţională cu sediul la New York, este căsătorită şi are 2 copii, conform life.ro.

“ Țin foarte mult la familia mea, și la cei vii, și la cei morți, tocmai de asta evit să vorbesc despre ei în interviuri. Simt că am datoria să-i țin la dis­tan­ță de comentariile altora. Există uneori o curio­zi­tate morbidă a publicului față de unele detalii de viață, care te duce parcă cu gândul la farsele lui Ca­ragiale. Familia mea e bine, eu fac naveta regu­lat peste Ocean, fiica mea vine și ea aici când poa­te, dar sigur că acum, dat fiind contextul pande­miei, ne-am văzut mai mult pe Skype,” declara artista, de curând, pentru Formula As

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel