Fibrilația atrială, boala pe care o au mulți fără să știe. Fii atent la asta când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Mockup Graphics
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Mockup Graphics

Mulți pacienți au această boală și nu știu de ea. De aceea, cei mai mulți pacienți ajung mult prea târziu la medic.

Se discută mult despre colesterol, despre bolile cardiovasculare, infarct, AVC, însă fibrilația atrială nu este o afecțiune aflată sub reflector, mulți pacienți nu știu de ea și nu o bagă în seamă deși au simptome.

În acest context, medicul cardiolog Claudiu Stoicescu a subliniat că "aceasta afecțiune este mai cunoscută de medici, iar pacienții se focusează pe riscul cardiovascular, unde coleterolul și tensiunea sunt în prim-plan".

Fibrilația atrială, cum trebuie identificată și diagnosticată

Fibrilația atrială, adesea numită AFib sau AF, este cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă tratată. O aritmie este atunci când inima bate prea încet, prea repede sau într-un mod neregulat.

Atunci când o persoană are fibrilație atrială, bătăile normale din camerele superioare ale inimii (cele două atrii) sunt neregulate, iar sângele nu circulă atât de bine pe cât ar trebui dinspre atrii spre camerele inferioare ale inimii (cei doi ventriculi). Fibrilația ventriculară poate apărea în episoade scurte sau poate fi o afecțiune permanentă.

"Interesant e că dacă vă uitați pe harta mondială, fibrilația atrială o găsiți mai frecvent în țările din Vest, SUA, poate chiar și România, pentru că există o speranță de viață ridicată și odată cu sta ai o incidență mai mare a fibrilației atriale.

Cu alte cuvinte, cu cât îți duci populația la o vârstă mai înaintată, cu atât probabilitatea de a avea fibrilație atrială este mai mare.

Prevalența la nivel mondial este de vreo 44.000 - 45.000 milioane de indivizi cu această patologie, deci e un număr mare, probabil subraportat, pentru că sunt multe țări care nu au o formă corectă de raportare. Noi stăm prost ca medie europeană. Avem mulți oameni cu fibrilație atrială", a declarat dr. Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Riscul de fibrilație atrială crește odată cu vârsta, dar printre factorii de risc ai acestei boli menționăm:

- Înaintarea în vârstă

- Tensiunea arterială ridicată

- Obezitatea

- Strămoși

- Diabet

- Insuficiență cardiacă

- Boală cardiacă ischemică

- Hipertiroidism

- Boală cronică de rinichi

- Consumul moderat sau intens de alcool

- Fumatul

- Lărgirea camerelor de pe partea stângă a inimii, potrivit CDC.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel