Festivalul Filmului Francez: Pelicule de Isabelle Prim şi Edouard Bergeon, câştigătoare la secţiunile dedicate tinerelor talente

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Denise Jans
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Denise Jans

"Condition d'elevation" ("Condiţii de elevare") de Isabelle Prim şi "Au nom de la terre" ("Chemarea pământului") de Edouard Bergeon sunt peliculele câştigătoare ale secţiunilor competitive din cadrul Festivalului Filmului Francez dedicate tinerelor talente.

Potrivit unui comunicat al Institutului Francez transmis, marţi, AGERPRES, premiul oferit regizoarei Isabelle Prim în competiţia de scurtmetraj este un sejur de creaţie la Residence de Poche/Rezidenţa de buzunar de la Bucureşti şi a fost acordat de un juriu format din trei tineri critici de film: Flavia Dima, Victor Morozov şi Georgiana Muşat.

"Filmul câştigător integrează arhivele într-o naraţiune prefabricată şi ludică despre feminitate şi vise julesverniene, mizând pe ciocnirea dintre imagini tehnico-ştiinţifice şi un peisaj sonor ficţional", a notat juriul.

Publicul a votat pentru filmul câştigător la secţiunea lungmetraj atât în urma proiecţiilor fizice, cât şi a celor online. Regizorul Edouard Bergeon va primi o bursă în valoare de 1.000 de euro acordată de Institutul Francez. Mai mult, un pachet de susţinere din partea TV5 Monde va fi oferit distribuitorului român care va aduce filmul pe ecranele din ţară. "Au nom de la terre", o poveste inspirată din viaţa regizorului, a fost văzut de peste 2 milioane de spectatori în Franţa, precizează Institutul Francez.

"27 de filme franceze, peste 100 de proiecţii fizice, 11 proiecţii online, 11 zile, 12 oraşe, peste 5.000 de spectatori şi două premii pentru tinere talente, iată, în cifre, cea de-a 25-a ediţie a celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez alături de partenerii săi între 1 şi 11 iulie. Pentru prima dată în istoria festivalului, proiecţiile au avut loc în triplu format: online, în săli de cinema sau spaţii culturale, dar şi în aer liber, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş", a menţionat Institutul Francez.

În Bucureşti, la Cinema Elvire Popesco şi pe terasa din curtea Institutului Francez aproape 2.000 de spectatori au vizionat împreună filmele festivalului.

Curiozitatea şi interesul spectatorilor din Bucureşti au fost potenţate şi de posibilitatea de a-i întâlni şi auzi pe unii dintre regizorii care au semnat filmele din festival sau care le-au propus în secţiunea Carte Blanche. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel