Fasole cu ciolan afumat. Rețeta tradițională românească, de 1 Decembrie

Data actualizării: | Data publicării:
Fasole cu ciolan afumat, captură video Youtube
Descriere foto: Fasole cu ciolan afumat, captură video Youtube

Fasolea cu ciolan este savurată de toți românii, pe 1 decembrie. 

Ziua Națională a României se sărbătorește în fiecare an pe 1 Decembrie, când toți patrioții vor să guste preparatele tradiționale ale țării noastre. Totuși, de-a lungul timpului, un fel de mâncare s-a făcut extrem de consacrat, rămânând, până astăzi, simbolul Zilei Naționale. Este vorba despre fasolea cu ciolan, care nu lipsește în această zi de pe masa niciunui român. În continuare, vă oferim o rețetă delicioasă, pe care trebuie neapărat să o încercați. 

Ingrediente: 

  • un ciolan afumat cu os de 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
  • 700 g fasole boabe uscată
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • o linguriță semințe de chimen sau o foaie de dafin
  • 50 ml ulei (2 - 3 linguri)
  • două cepe medii
  • 3-4 morcovi
  • o cutiuță pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă)

1 Decembrie - Ziua Națională a României. Semnificațiile și istoria acestei zile

Mod de preparare:

Prima dată, se pune fasolea boabe la înmuiat, întrucât aceasta trebuie să stea în apă rece pentru mai multe ore. Ciolanul trebuie și el să fie pregătit atent. Acesta se pârlește de peri pe ambele părți, dacă este cazul. Apoi, se așează într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă. Se pune cratița pe foc și se lasă acolo timp de 2-3 ore, până când acesta fierbe. Dacă în acest proces, apa va scădea, aceasta va trebui să fie completată.

 Atenție, însă. Ciolanul nu trebuie să fie complet fiert, întrucât acesta va mai avea timp să se prepare și când va fierb împreună cu fasolea. 

După ce orele de fierbere s-au scurs, ciolanul se scoate într-un castron. Carnea va fi dezosată de pe os și tăită în cuburi sau fâșii, în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, șoricul este și el introdus în mâncarea de fasole. 

 În acest timp, se pune și fasolea la fiert, care este mai întâi scursă de apa în care a stat la umflat. Aceasta se acoperă cu o altă apă rece și se pune pe aragaz. Aceasta trebuie să fiarbă la foc mediu, având nevoie de aproximativ o oră pentru a fi gata. 

De acum, se pregătesc și legumele. Se curăță și se taie în cubulețe ceapa. Morcovii îi tăiem rondele, după care le amestecăm și le punem la călit, în două linguri de ulei încins. Acestea se lasă pe foc aproximativ 5 minute, cu puțină sare. 

Într-un alt bol, se pune pasta de roșii, care se amestecă cu două polonice din supa în care a fiert ciolanul. Sosul obținut se toarnă peste legumele din tigaie, unde se adaugă și chimenul, boia dulce și se mai lasă la fiert încă câteva minute, pentru ca gustul să se pătrundă cum trebuie. 

Sosul cu legumele se toarnă peste fasole și se amestecă bine. După aceea, se adaugă și bucățile din ciolanul fiert de porc și se potrivește cu sare și cu piper.  Oala se mai lasă la fiert pentru încă aproximativ 30 de minute. Fasolea cu ciolan poate fi servită alături de mămăligă și murături. Poftă bună!

VEZI și: 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Peste 1.500 de militari români şi circa 150 de militari străini - la parada de Ziua Naţională / Restricții de trafic în București



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel