Factori declanșatori ai căderii părului la femei. Ce trebuie să faci în acest sens

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Căderea părului este normală! Găsim păr în perii și în scurgerea dușului în mod constant, deoarece pierdem aproximativ 80 de fire de păr pe zi. Dar, uneori, căderea părului devine îngrijorătoare atunci când simți că pierzi mult mai mult păr decât de obicei.

 

Pentru a-ți da seama dacă pierderea părului este sau nu un motiv de îngrijorare, este important să înțelegi mai întâi ciclul de creștere a părului.

Cele trei stadii de creștere și cădere a părului se numesc stadiile anagen, catagen și telogen. Anagena este faza activă a părului. Este momentul în care se formează păr nou, împingând părul care a încetat să mai crească în susul foliculului.  Catagenul este etapa de tranziție în care creșterea se oprește, iar învelișul exterior al rădăcinii (căptușeala foliculului de păr) se micșorează și se atașează de rădăcina firului de păr. Acest lucru este cunoscut sub numele de părul club.  În cele din urmă, telogenul este faza de repaus în care foliculul pilos este complet în repaus și părul club este complet format. De obicei, aici începe căderea părului. 

Căderea părului este diferită și în rândul bărbaților și al femeilor.

Chelia de tip masculin poate începe după pubertate și pe parcursul anilor. Căderea părului începe deasupra tâmplelor și continuă în jurul perimetrului și în partea de sus a capului pentru a crea un inel de păr de-a lungul părții inferioare a scalpului. 

La femei, chelia de tip feminin face ca părul să se subțieze încet, în special pe creștetul capului, și este vizibilă și în jurul părții de păr.

Dar, de ce îmi cade părul?

Iată o listă de factori declanșatori care ar putea să vă afecteze creșterea părului. 


1. Stresul 
Factorii majori de stres pot provoca căderea excesivă a părului. Nașterea unui copil duce, de asemenea, uneori la pierderea părului timp de câteva luni după naștere.

"Personal, am experimentat căderea părului după ce am născut primul meu copil. Nu numai că a existat presiunea de a înțelege rapid cum să fiu mamă, dar să fac totul foarte bine!" a declarat Christine Hourd, un coach de succes și de leadership. 

Unele persoane au raportat, de asemenea, căderea părului după un stres psihologic extrem. 

2. Alopecia 

Alopecia este o tulburare cauzată de o întrerupere a producției de păr și are mai multe tipuri diferite, potrivit NYU Langone Health.   Cel mai frecvent tip de alopecie este alopecia androgenetică. Aceasta afectează în prezent cel puțin 50 de milioane de bărbați și 30 de milioane de femei și este ereditară.  O altă formă de alopecie este alopecia areata. Aceasta este o afecțiune autoimună care atacă foliculii de păr sănătoși și provoacă căderea părului. Părul cade în mici petece de pe scalp și poate cădea și în alte părți ale corpului.

 

3. Deficiențe nutritive 

Căderea părului poate fi cauzată de mai multe deficiențe diferite, inclusiv anemia și deficiența de B12. 


"Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului la femei este o deficiență de fier", a declarat Anabel Kingsley, tricholog la Philip Kingsley Clinic din Londra, într-un interviu acordat Cosmopolitan. "Fierul este esențial pentru producerea de proteine din celulele părului". 

Lipsa de B12 vă poate face să vă simțiți obosită și lipsită de energie și poate duce, de asemenea, la căderea părului.

"Corpul nostru are nevoie de anumite vitamine și nutrienți pentru a construi părul", explică medicul Shilpi Khetarpal.

 

4. Probleme tiroidiene 

Atât hipotiroidismul (când organismul dumneavoastră nu produce suficienți hormoni tiroidieni), cât și hipertiroidismul (când organismul dumneavoastră produce prea mulți hormoni tiroidieni) pot duce la o cădere excesivă. 

"Glanda tiroidă ajută la reglarea metabolismului organismului, controlând producția de proteine și utilizarea oxigenului de către țesuturi. Prin urmare, orice dezechilibru tiroidian poate afecta foliculii de păr", a declarat Kingsley.

 

5. Coafuri sau tratamente 

Potrivit Clinicii Mayo, unele coafuri pot provoca căderea părului.

 

Cum poți opri căderea părului?

1. Mergeți la un medic. 

Deși, de obicei, căderea se oprește de la sine, un medic ar putea să vă verifice dacă aveți probleme de sănătate subiacente și să vă dea sfaturi medicale despre posibile tratamente.

 

2. Adăugați spanac în dieta dumneavoastră

Spanacul are mai multe substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C și fier, care toate promovează creșterea părului.

 

3. Evitați coafurile strânse

Încercați să evitați coafurile care pun presiune pe păr. Evitați substanțele chimice și serurile dure care, de asemenea, pot pune o greutate inutilă pe părul dumneavoastră. 

 

4. Fă-ți un masaj al scalpului

Un masaj al scalpului poate crește grosimea părului tău prin creșterea fluxului sanguin, potrivit yourtango.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel